Furnizorii de marfă ai reţelei de magazine din Braşov au fost anunţaţi că „începând cu data de marţi, 17.01.2012, toate punctele MIC.RO se închid pe o perioada nedeterminată”. În Bucureşti, unde MIC.RO are aproximativ 100 de magazine, situaţia diferă de la un magazin la altul, iar furnizorii reţelei refuză să comenteze situaţia, invocând în discuţia cu reporterii B365.ro clauze de confidenţialitate din contractul cu lanţul deţinut de compania Mercadia Holland, controlată de Dinu Patriciu.
Dacă MIC.RO numărul 116, din Calea Griviţei, se închide, din cauza unor „probleme interne” – după cum au declarat surse din interiorul lanţului pentru B365.ro, alte magazine se pare că doar îşi schimbă programul de lucru, care se scurtează, după cum se poate vedea şi pe site-ul MIC.RO. Astfel, în loc de programul între orele 07:00 şi 23:00 zilnic, magazinul va fi deschis între orele 07:00 şi 20:00, doar de luni până vineri, după cum au declarat reprezentanţii magazinului MIC.RO nr.142, din Șoseaua Ștefan cel Mare. Acelaşi lucru l-au declarat şi reprezentanţii magazinului cu numărul 135, de pe Calea Călăraşi. La ora publicării materialului, încă aşteptam răspunsuri oficiale din partea PR managerului Mercadia Holland, Tereza Dordia, la întrebările adresate de B365.ro.
MIC.RO, salvat de americani? Se pare că nu
Un investitor sau un grup de investitori americani ar fi cumpărat un pachet de 49% din acţiunile companiei Mercadia, care operează magazinele MIC.RO, iar banii vor fi folosiţi pentru reluarea activităţii la parametrii normali, susţin surse ale Capital.
„În prezent se perfectează ultimele detalii, banii urmând a intra în conturi în perioada imediat următoare şi vor fi utilizaţi pentru reglarea relaţiilor cu furnizorii şi reluarea activităţii comerciale”, au declarat sursele citate. Informaţia este însă dezminţită de însuşi Dinu Patriciu, pentru MONEY.RO:
„Dinu Patriciu a infirmat zvonurile apărute recent, potrivit cărora ar fi vândut un pachet de 49% din acţionariatul Mercadia unui grup de investitori americani, firma care deţine lanţul de magazine MIC.RO” – arată site-ul de business.
“Informaţia nu este reală. Ce este real e că o refinanţez eu. Nu pot să vă dau mai multe detalii încă”, a infirmat pentru MONEY.ro Dinu Patriciu zvonurile de vânzare a pachetului de acţiuni.
Vor fi închise magazinele neprofitabile? ”În esenţă, da. O parte se vor închide, unele vor fi relocate, altele vor fi nou deschise. Dacă tragem linie rămânem cu acelaşi număr de magazine”, susţine directorul general al Mercadia, pentru Capital. Dan Ionescu ţine să precizeze şi că, în următoarele două săptămâni, ”se reia aprovizionarea. Nu vor mai exista magazine Mic.ro goale, fără marfă”.
Pe numele companiei lui Dinu Patriciu au fost depuse la Tribunalul Bucureşti peste 20 de dosare de insolvenţă. Printre creditori se numără Romaqua Group (Borsec), Transilvania General Import-Export, Ocean Fish, Dorna Lactate, DR. Oetker sau Cafea Fortuna, dar şi braşovenii de la Doripesco. O parte dintre aceste companii şi-au retras cererea de insolvenţă, însă altele merg înainte cu procesele pentru că nu şi-au primit banii.
În încercarea disperată de a-şi recupera banii, furnizorii Mic.ro au depus cereri de sechestru asigurator şi de insolvenţă în instanţă, prin care speră să determine firma omului de afaceri Dinu Patriciu să îşi achite restanţele. „Investiţia în magazinele Mic.ro a fost făcută de furnizorii de marfă, de servicii şi de echipamente, prin intermediul firmei înregistrate în Olanda care a contactat foarte mulţi parteneri. Toate contractele încheiate cu aceştia prezintă plata la termen de peste 90 de zile, clauză care nu se respectă iar facturile rămân neplătite şi furnizorii păgubiţi. Esenţiale rămân contractele stufoase, care au fost semnate şi care prezintă multe clauze capcană. Practic, furnizorii sunt cei care au investit în afacerea lui Dinu Patriciu”, a declarat avocatul Marius Colţuc, fondatorul Casei de avocatură Colţuc, pentru QMagazine.
B365.ro a fost primul mediu de informare care a atras atenţia asupra problemelor cu care se confruntă MIC.RO, încă din luna iulie, cu articolul Patriciu rămâne fără băcani – din culisele Mic.ro: “Situaţia nu e roz, era odată”.
Nu mai departe de săptămâna trecută, Sorin Ovidiu Vântu prevedea falimentul reţelei de magazine, dar şi a altei afaceri marca Patriciu: a ziarului Adevărul: „China continuă să perpetueze, inteligent, dar acea bulă va fi spartă, bula imobiliară. (…) Mai devreme sau mai târziu se vor prabuşi, precum reţeaua Mic.ro, precum ziarul Adevărul„, a spus Vîntu într-un interviu acordat televiziunii Money Channel.
MIC.RO, deţinut de firma Mercadia Holland (care operează lanţurile de magazine MIC.RO şi MAC.RO, cu 6 hipermarketuri), şi în care Dinu Patriciu îi are parteneri pe Dan Ionescu, fostul director de operaţiuni la Rompetrol, şi Dorin Gherman, fostul CEO la Rompetrol, a început să scârţâie încă din vara anului trecut, când au fost închise mai multe magazine din ţară.
Numeroasele zvonuri care circulau pe piaţă l-au determinat pe Dinu Patriciu, proprietarul MIC.RO, să afirme în luna noiembrie 2011, chiar înainte de închiderea unor magazine din provincie, că reţeaua „nu este aproape nici de închidere, nici de insolvenţă” şi a evitat să facă publică valoarea datoriilor lanţului de magazine. Patriciu a precizat atunci că cererile de insolvenţă ale MIC.RO din partea câtorva creditori sunt rezolvabile, scrie Puterea.
Extindere-record
Primul magazin MIC.RO a fost inaugurat în aprilie 2010, investiţia totală în reţea ridicându-se în prezent la peste 45 milioane de euro. Dinu Patriciu, prin lansarea lanţului de magazine MIC.RO, reuşise să atingă recordul pentru cel mai rapid proces de extindere derulat până acum pe piaţa românească de retail. Magazinele din reţea au suprafeţe de vânzare cuprinse între 35 şi 50 mp, în cazul unităţilor fixe, şi de 20 mp, în cazul celor mobile.
În luna septembrie 2011, Mercadia Holland, firma prin care Dinu Patriciu controlează afacerea, deţinea 720 de magazine fixe şi 110 mobile, precum şi 58 de unităţi MAC.RO şi miniMax.
Bursieri rămaşi fără bursă
“Fundatia Dinu Patriciu anunta sistarea programelor sale de burse Inventeaza-ti Viitorul si Orizonturi Deschise, pe fondul reorganizarii si restructurarii activitatii sale.” – se arată într-un comunicat al Fundaţiei.
Cele doua programe, initiate in anul 2007, au oferit un sprijin financiar de peste 22 milioane USD liceenilor, studentilor, masteranzilor si doctoranzilor romani.
“Deoarece aceasta restructurare are loc la mijlocul anului universitar, încercăm sa fim alaturi de bursierii nostri masteranzi si doctoranzi aflati la studii in strainatate, pentru identificarea unor metode alternative de finantare.” – mai arată comunicatul.
“Eforturile si investitiile fundatiei se vor concentra in viitor pe crearea unei noi institutii de invatamant privat, functionala intr-un interval de pana la 3 ani.” – se conchide în finalul comunicatului.