Patriciu a fost achitat în dosarul Rompetrol. Procurorii cereau 20 de ani de închisoare

de:
28 aug. 2012
1 Afișari
Patriciu a fost achitat în dosarul Rompetrol. Procurorii cereau 20 de ani de închisoare

Procurorul a cerut, la ultima şedinţă de judecată, care a avut loc în 18 iulie, pedepse orientate spre maximum pentru Dinu Patriciu și Alexandru Bucșă, în dosarul Rompetrol, în timp ce pentru ceilalți inculpați a solicitat pedepse orientate spre minimum, scrie NewsIn.

Judecarea dosarului Rompetrol s-a reluat în septembrie 2011, după un an de suspendare, iar în 16 noiembrie 2011 Tribunalul Bucureşti a stabilit că niciuna dintre acuzaţii nu s-a prescris, aşa cum susţineau avocaţii, deoarece perioada de aproape un an în care cazul a stat la CCR nu este luată în calcul la termenul de prescripţie. Astfel, instanţa a constatat că în perioada septembrie 2010 – august 2011 judecarea cazului a fost suspendată, deoarece Curtea Constituţională a României (CCR) a fost sesizată cu o excepţie de neconstituţionalitate.

De asemenea, Tribunalul a constatat că perioada de aproape un an întrerupe curgerea prescripţiei. În caz contrar, pentru două dintre infracţiunile reţinute în sarcina unora dintre acuzaţi ar fi intervenit prescripţia specială. Procurorii au finalizat, în data de 8 septembrie 2006, urmărirea penală în dosarul Rompetrol, respectiv partea referitoare la creanţa Libia şi manipularea pieţei de capital, şi l-au trimis în judecată pe omul de afaceri Dinu Patriciu pentru şapte capete de acuzare. Patriciu este judecat pentru iniţierea unui grup de crimă organizată, spălare de bani în formă agravantă, asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, înşelăciune, delapidare, divulgare de informaţii cu caracter privilegiat şi manipularea pieţei de capital.

Procurorii DIICOT au mai trimis în judecată în aceeaşi cauză alte 11 persoane, printre care şi patru reprezentanţi ai Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare (CNVM): Gabriela Anghelache – preşedinte, Paul Miclăuş – vicepreşedinte, Victor Eros – membru şi Elena Albu – şefa Corpului de control din CNVM.

Cookies