BAZAR

Patriciu a vândut Adevărul Holding VEZI CINE ESTE NOUL PROPRIETAR AL TRUSTULUI

„Am semnat un Head of terms pentru preluarea a 100% din Adevărul Holding”, a declarat, într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Paginademedia.ro, Cristi Burci.

Viitorul patron al trustului controlat de omul de afaceri Dinu Patriciu a anunţat că în zece zile vor fi finalizate actele de preluare.

Acordul prin care Burci va prelua în totalitate Adevărul Holding a fost încheiat, în noaptea de marţi spre miercuri. Potrivit lui Burci, discuțiile cu Dinu Patriciu au început în urmă cu o săptămână, dar negocierile cele mai intese s-au purtat marţi, înţelegerea pentru preluarea grupului de presă fiind încheiată după 20 de ore de discuții, miercuri, 5 septembrie, la ora 2.50, notează Paginademedia.ro.

„Mă uit după o oportunitate în această zonă de mai multă vreme, iar Adevărul este o platformă extraordinară. Cred că Adevărul Holding este o fabrică de conținut care poate constitui o bază fantastică pentru tot ce înseamnă conținut digital, foto, video etc. Cred că avem cea mai mare fabrică de conținut din România care poate merge către toate ecranele: computer, tabletă, Ipad, TV. Datoriile vor fi recalculate, eșalonate și plătite. Efortul se va întinde, probabil, undeva între 1 și 3 ani.”, a declarat Cristi Burci pentru Paginademedia.

Noul patron a declarat că Peter Imre, pe care îl cunoaşte de 22 de ani, va rămâne director general al Adevărul Holding. De asemenea, el a mai anunţat că, în perioada imediat următoare, angajaţii trustului îşi vor primi salariile restante de câteva luni. „Acum avem un Head of Terms, iar documentele finale ale tranzacției se vor face în următoarele zece zile. Sunt trei momente importante: momentul de azi, cel de peste zece zile și cel în care vom fi aprobați de Consiliul Concurenței.

Burci nu a vrut să dea detalii despre valoarea tranzacţiei şi nici să precizeze dacă a fost o preluare gratuită, cu condiţia stingerii datoriilor. „Mai sunt multe lucruri deschise în această tranzacție. Este un punct de suspans, nu pot spune nimic despre acest aspect. Orice ban care se va plăti până la finalizarea tranzacției se va duce în costurile operaționale, salarii, hârtie etc.

Noul patron al Adevărul Holding a precizat că intenţionează să dezvolte şi o televiziune după o evaluare concretă care să indice prin ce metode poate fi monetizat conținutul în toate formele posibile. Sediul companiei va rămâne în Pipera, în perioada următoare. După finalizarea tranzacției se va opta formula de cost cea mai eficientă. „Practic, pentru restructurarea companiei, trebuie să fim extrem de atenți atât cu cheltuielile și veniturile, cât și cu produsele. Controlul costurilor va fi, probabil, unul dintre obiectivele majore ale restructurării. Tipografiile vor trebui să devină un centru de profit, pentru că au potențial și au calitate.

Cristi Burci a făcut primele afaceri în România la începutul anilor 90. Întors din Statele Unite ale Americii, el a înfiinţat prima agenţie de publicitate din România, Graffiti/BBDO, din care mai deţine, în prezent, o participare minoritară, de 6,5%. Serialul Dallas a revenit în România prin intermediul lui Cristian Burci, care asigura publicitatea în filmul difuzat de TVR. Burci aducea serialul și împărțea publicitatea cu TVR. Primul client a fost unul dintre principalele brand-uri de ţigarete de pe piaţa locală.

Tot în anii ’90, Burci a început să investească și în media. Mai întâi, el a fondat ziarul Ultimul Cuvânt, primul cotidian în culori, dar care nu a rezistat mai mult de șase luni pe piață.

La mijlocul anilor 90, Cristi Burci înfiinţează postul de televiziune Amerom, care s-a transformat, ulterior, în Prima TV.

La începutul anilor 2000, Burci a fost implicat în scandalul din afacerea MTC-TV, post subordonat Ministerului Transporturilor, condus la acea vreme de Miron Mitrea.

În 2003, Cristi Burci a cumpărat postul Radio Contact şi i-a adus pe Cârcotaşii Șerban Huidu şi Mihai Găinuşă la postul lui. La un an de la rebrand-uire, Kiss FM a trecut rapid, într-un an, pe primele locuri în audienţă. În 2005, Cristi Burci a vândut Prima TV, Kiss FM și Star FM către SBS Broadcasting, pentru 30 de milioane de euro.

În afară de mass-media, domeniu în care nu mai are nicio afacere, Burci şi-a concentrat afacerile în industrie. El a cumpărat Romvag, Fabrica de Vagoane Arad și fabrica de vagoane Meva (din Turnu Severin), pe care le-a reunit în International Railway Systems (IRS).

În 2006, noul patron al Adevărul Holding a făcut consultanță pentru turcii de la Dogan Media cu ocazia intrării pe piață a postului Kanal D. În toamna lui 2010 el a fost în negocieri avansate pentru cumpărarea Realitatea TV.

Cristi Burci a lansat și Digital Catalyst Fund, care va oferi suport și consiliere anteprenorilor la început de drum din Europa și Statele Unite punându-i pe aceștia în contact cu echipe tehnice din România.

 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button