Patriarhul Kiril, la slujbă: Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni, e chiar uimitor

04 mai 2022
276 Afișari
Patriarhul Kiril, la slujbă: Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni, e chiar uimitor
Patriarhul Kiril, la slujbă: Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni, e chiar uimitor

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kiril, a declarat, în predica de la o slujbă oficiată în Catedrala Arhanghelului Mihail din Piața Roșie,, exact ce spun liderii de la Moscova când vine vorba despre războiul din Ucraina: a spus că țara sa nu a atacat pe nimeni, niciodată în istoria ei:

Nu vrem să luptăm cu nimeni, Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni. Este uimitor că o țară mare și puternică nu a atacat pe nimeni, ci și-a apărat doar granițele.

Predica patriarhului Kiril și politica Moscovei

Patriarhul Kirill, citat de agenția de presă oficială rusă RIA Novosti a mai spus că se roagă pentru Rusia, să-i rămână de nepătrus  „granițele sacre”, și pentru ca rușii să aibă suficientă „înțelepciune, putere și onoare, dacă este cazul, pentru a apăra granițele sacre ale patriei”.

Declarațiile Patriarhului Kiril sunt, practic, identice cu cele ale ministrului rus de Externe și cu cele ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului. 

Moscova: Rusia n-a atacat niciodată pe nimeni

Serghei Lavrov a declarat și el că Rusia „nu a atacat pe nimeni”. În martie, după p rundă de negocieri de pace de la Istanbul, ministrul rus de Externe a fost întrebat de jurnaliști  dacă Rusia intenționează să atace și alte țări. Lavrov a răspuns: „Nu intenționăm să atacăm alte țări, nu am atacat nici Ucraina”:

Pur și simplu am explicat Ucrainei de multe ori că a apărut o situație care creează amenințări directe la adresa securității Federației Ruse. În ciuda anilor noștri de memorii, îndemnuri, apeluri, nimeni nu ne-a ascultat.

Și purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov,  spunea, în practic ajunul invaziei ruse în Ucraina – mai exact, cu 4 zile înainte de atacul din 24 februarie, că Rusia „nu a invadat niciodată o altă țară”:

Vă reamintim că Rusia nu a atacat niciodată pe nimeni de-a lungul istoriei sale. Şi Rusia, care a supravieţuit atâtor războaie, este ultima ţară din Europa care vrea să vorbească, chiar să pronunţe cuvântul «război».

Și, în vreme ce trupele ruse lansează bombe în Ucraina, iar tancurile rusești sunt pe străzile orașelor ucrainene, Moscova susține că n-a declanșat niciun război în Ucraina, că acolo e în desfășurare doar o „operațiune militară specială”

 

Cookies