Patriarhul Daniel, reacție nervoasă la înmormântarea femeii de serviciu de la Club Colectiv

de:
03 nov. 2015
1 Afișari
Patriarhul Daniel, reacție nervoasă la înmormântarea femeii de serviciu de la Club Colectiv

Patriarhul României, Preafericitul Părinte Daniel, a participat marţi la prânz la slujba de înmormântare a Mariei Ion, femeia de serviciu care a murit vineri seară, în urma incendiului din Club Colectiv, alături de alte 31 de persoane declarate decedate până acum. 

„Noi ne facem datoria după tradiția și rânduiala noastră. Nu învață Biserica să rupă liniștea și tăcerea celor care trebuiau să se reculeagă. Astăzi au fost preoți acolo și au făcut slujbă. Nu vrem să se considere că facem spectacol”, a spus patriarhul.

El a precizat că marți au fost preoți la club Colectiv și a menționat că Biserica a sprijinit familia femeii de serviciu cu o sumă acordată fiecărui copil.

Slujba de înmormântare a avut loc în prezenţa Patriarhului Daniel la Biserica Delea Veche din Capitală, prilej cu care înaltul prelat a precizat că se va ruga pentru odihna roabei lui Dumnezeu Maria, dar şi pentru familia acesteia, respectiv copiii rămaşi orfani. 

„În aceste momente, cel mai de preţ este şi consolarea celor ce rămân în doliu. Ne rugăm pentru odihna roabei lui Dumnezeu Maria, rămasă văduvă după decesul soţului şi pentru copiii ei… În biserică noi vedem o familie a familiilor, ca o familie spirituală a familiilor conjugale…Noi ne rugăm şi pentru aceşti copii să se întărească sufleteşte”, a spus Patriarhul Daniel, în timpul slujbei de înmormântare a Mariei Ion, femeia de serviciu din Clubul Colectiv despre care se spune că lucra la negru, în seara tragediei ea ţinându-i locul unei alte colege care nu se simţea bine. 

Femeia, în vârstă de 38 de ani, nici n-ar fi trebuit să se afle în club în seara tragediei. A ajutat-o, însă, pe o colegă de-ale ei care nu se simțea bine și care nu putea veni la serviciu pe tura sa de muncă.

„Fără forme legale lucra. Aseară nu a fost tura ei, dar o colega a rugat-o să vină în locul ei pentru că ea se simțea foarte rău. Avea cinci copii și un tată paralizat. Ea îi îngrijea pe toți. De nevoie trebuia să muncească”, a declarat o apropiată a femeii de serviciu, în fața IML.

Femeia în locul căreia a lucrat vineri seară Maria Ion, contra sumei de 100 de lei, nu a putut participa la slujba de înmormântare de astăzi, ea fiind consiliată psihologic în prezent, după cum a declarat pentru Antena 3. 

Ajutoare financiare de la Ministerul Muncii pentru familiile victimelor din Club Colectiv

Pentru a veni în sprijinul familiilor persoanelor decedate în urma tragediei de vineri, 30 octombrie, din Club Colectiv, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice va acorda ajutoare de urgență în cuantum de 5.000 lei pentru fiecare familie îndoliată.

De asemenea, în urma anchetei sociale dispuse de Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice, din cauza situației deosebite a acesteia, familia Mariei Ion va primi un ajutor de urgență în cuantum de 10.000 lei. În urma anchetei sociale, s-a decis mărirea acestui cuantum de la 5.000 lei la 10.000 lei pentru familia Ion. 

Citeşte şi BOR despre tragedia de la Colectiv: Nu puteam sfinţi ce nu există. Preotul nu putea veni neinvitat

UPDATE: Trei preoţi au efectuat, marți, o slujbă la locul tragediei din clubul Colectiv. Asta după ce, anterior, Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Bisercii Ortodoxe Române, a declarat că preoții nu țin slujbe decât dacă sunt invitați, iar acestea se desfășoară doar în anumite contexte, nu în orice condiții. Oficialul BOR a adăugat că preoții nu au venit să sfințească clubul Colectiv sau să facă o slujbă, după tragedie, deoarece nu au fost invitați.

Tot marți, Patriarhul Daniel a oficiat marți o slujbă de pomenire a celor decedați în urma incendiului de la clubul Colectiv, la Catedrala Patriarhală.

Preoții nu țin slujbe decât dacă sunt invitați, iar acestea se desfășoară doar în contexte anume, nu în orice condiții, a declarat Constantin Stoica, purtător de cuvânt al Bisercii Ortodoxe Române. Acesta a mai precizat că sfințirea mașinilor este un lucru normal pentru că se face la cererea proprietarilor și lângă lăcașele de cult. Pe de altă parte, nu se punea problema realizării unei slujbe în locul unde s-a produs o adevărată tragedie pentru că preoții nu au fost invitați și nu era contextul potrivit.

Abia după patru zile de la tragedia din Colectiv, trei preoţi au oficiat o slujbă la club.

Patriarhul Daniel, după tragedia din Colectiv: psihologia şi magia, pericole pentru societate

„În astfel de situații, când semeni de-ai noștri pleacă la Domnul, slujbele se fac la biserică, în timpul Sfintei Liturghii. S-au și făcut rugăciuni specifice. Apoi se fac la casele celor în necaz și la troițele celor decedați. Preotul nu putea veni neinvitat. Cei care doreau, puteau să meargă la biserică și să ceară unui preot să se deplaseze pentru a ține o mică slujbă. Preoți au trecut în acea noapte pe acolo, dar nu se face rugăciune în context de haos și de situație emoționantă. Nu putem sfinți ceva ce nu există. Nu se face slujbă într-un local. Rugăciunea se face într-un context, se face în biserică la Sfânta Liturghie”, a declarat Constantin Stoica, purtător de cuvânt al BOR, citat de b1.ro.

Pe de altă parte, arhiepiscopul Romano-Catolic Ioan Robu s-a rugat, luni, la clubul Colectiv. FOTO AICI  

În cursul serii, Patriarhia și-a subliniat din nou poziția, printr-un comunicat de presă:

„În legătură cu discuţiile din spaţiul public referitoare la o slujbă de pomenire la clubul Colectiv din Bucureşti pentru victimele trecute la Domnul în urma incendiului din seara zilei de 30 octombrie 2015, precizăm: Nicio familie a persoanelor decedate nu a solicitat o slujbă de pomenire în faţa Clubului Colectiv în cele trei zile de la tragedie”, spune Patriarhia într-un comunicat.

Cookies