Patriarhul Daniel anunță că monumentala pictură în mozaic de la Catedrala Neamului va fi sfințită în 2025. Prea Fericitul cere susținere financiară

14 mart. 2022
2640 Afișari
Patriarhul Daniel anunță că monumentala pictură în mozaic de la Catedrala Neamului va fi sfințită în 2025. Prea Fericitul cere susținere financiară
FOTO: Agenţia Basilica a Patriarhiei Române

Patriarhul Daniel și-a exprimat speranța, duminică, că peste trei ani va fi sfințită pictura în mozaic a Catedralei Neamului, o amplă operă la care lucrează 50 de specialiști în mozaic conduși de pictorul Daniel Codrescu.

Momentul finalizării monumentalei opere în mozaic ar fi unul simbolic pentru Biserica Ortodoxă, întrucât se împlinesc 140 de ani de autocefalie a Bisericii Ortodoxe Române (1885) şi 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925). Catedrala Națională a fost sfințită în Anul Centenar, 2018, iar construcția sa durează deja de 11 ani.

Tot în anul 2025 vor fi canonizați mai mulți mărturisitori şi mari duhovnici misionari români din timpul comunismului, dintre aceștia fiind nominalizați Părintele Profesor Dumitru Stăniloae, Părintele Arhimandrit Cleopa Ilie și Arhimandritul Gherasim Iscu.

Icoana Maicii Domnului din altar are 15 metri înălțime

Patriarhul Daniel a subliniat că anumite comunități au contribuit pentru pictarea ocrotitorului lor spiritual și a vorbit și despre specificul icoanelor de la Catedrala Națională.

„Unele comunități care au ca ocrotitor pe unii sfinți au solicitat deja ca la Catedrala Națională să fie pictat sfântul ocrotitor al bisericii sau al parohiilor lor. De pildă, Catedrala „Sf. Spiridon Nou” – Paraclis Patriarhal din Capitală a oferit deja mai bine de jumătate din sumă pentru icoana Sfântului Ierarh Spiridon, Episcopul Trimitundei. Este o icoană care are 4 metri înălțime, fiind adaptată la înălțimea Catedralei”, a afirmat Patriarhul Daniel, conform Agenţiei Basilica a Patriarhiei Române.

Imagine la zi care arată stadiul lucrărilor la exterior la construcția Catedralei Naționale: 14 martie 2022

„Icoanele din noua Catedrală sunt mari, pentru că de departe se văd mici. De pildă, icoana Maicii Domnului din altar are 15 metri înălțime, dar când intrați pe ușa de la intrare în Catedrală o vedeți ca o icoană mai mică, obișnuită, din cauza distanței și a înălțimii. Aceste icoane sunt adaptate la dimensiunile noii catedrale. Este o bucurie ca fiecare credincios român care vine în Catedrala Națională să vadă chipul sfinților ocrotitori ai parohiei, ai mănăstirii”.

  • Citește și:

Bucureștiul văzut de sus, din turla Catedralei Mântuirii Neamului. Cele mai spectaculoase imagini dintr-un loc cu circuit închis

În Catedrala Mântuirii Neamului din București s-a arătat un înger de 13 metri. Insight în cel mai spectaculos șantier din România și din lume

„Avem icoane nu numai în mozaic, ci și în metal, dar care sunt deja făcute. Cele 27 de porți de aramă ale Catedralei Naționale au și în exterior și în interior icoane ale sfinților din Biserica universală, dar foarte multe icoane ale sfinților români. Astfel încât, dacă ai intrat în biserică pe poarta Sfinților brâncoveni, când te intorci vezi și în interior icoana Sfinților Brâncoveni”.

„Icoanele acestea sunt în bronz și sunt bizantine. Fiecare ușă este dotată cu propriul motor, astfel încât într-un minut se deschid cele 27 de porți pentru evacuare rapidă în caz de necesitate”.

„În această Catedrală Națională mare, construită după toate regulile europene de siguranță, pictura este partea care impresionează cel mai mult, după cum și arată catapeteasma sau iconostasul mare al Catedralei Naționale, care are 400 de metri pătrați de mozaic bizantin”.

 

Catapeteasma Catedralei Naționale la primul hram, 30 noiembrie 2018. Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Deasupra ei se găsește icoana Maicii Domnului cu Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil care are o suprafață de 600 de metri pătrați”.

Icoana Maicii Domnului „Platytera”. Foto credit: Catedralaneamului.ro / Diacon Iulian Dumitrașcu

„Aceste icoane se văd de la distanță și arată bogăția și frumusețea Ortodoxiei”, a subliniat Patriarhul Daniel.

Apel pentru susținerea financiară a lucrărilor

Întrucât mai sunt trei ani până la marele eveniment, Patriarhul României a făcut un apel la susținerea lucrărilor de pictură în mozaic de la Catedrala Națională.

„Vă îndemnăm pe toți să contribuiți la pictarea icoanelor în mozaic la Catedrala Națională, mai ales astăzi când prăznuim sărbătoarea sfintelor icoane care arată adevărul și frumusețea Ortodoxiei”, a afirmat Patriarhul României în Duminica Ortodoxiei, 13 martie 2022, după Sfânta Liturghie, citat de Agenţia Basilica a Patriarhiei Române.

Cookies