ȘTIRI

Patriarhia verifică moaștele din biserici, după ce s-a aflat că unii oameni se rugau la oase de porc

Sfantul Sinod va cere fiecarui paroh sa informeze forul bisericesc superior despre relicvele pe care le pastreaza, dar, mai ales, sa arate documentele care le atesta sfintenia, scrie stirileprotv.ro.

In biserica „Sfantul Gheorghe Nou”, din centrul Capitalei, se afla, de 415 ani, mana Ierarhului Nicolae. In secolul XVII un cronicar scria ca, in 1599, relicva a fost adusa aici de Mihail Voievod si Doamna Stanca.

Mai apoi, o alta sursa precizeaza ca in 1595, in lupta de la Calugareni, Mihai Viteazu a purtat sfintele moaste in dreptul pieptului, pentru apararea credintei stramosesti.

Actele sunt pastrate cu grija de parohul bisericii, care a trimis deja Arhiepiscopiei atestatul de autenticitate, descrierea moastei si fotografii relevante.

Demersul vine dupa ce in luna februarie Sfantul Sinod a cerut fiecarui preot sa spuna exact ce ofera spre veneratie si de unde a obtinut relicva.

„Conform hotararii Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, fiecare eparhie trebuie sa realizeze un catalog al moastelor existente. Episcopia Tulcei se afla in demers de realizare a acestui catalog”, a declarat Neculai Felix Lucian, consilierul Episcopiei Tulcei.

Ghidul e important pentru a alunga suspiciunile care pot aparea. Doar pentru Sfantul Nectarie, informatiile arata ca s-ar gasi moaste in nu mai putin de 44 de lacase de cult din Romania si in alte 14 asezaminte din strainatate. Faptul ca pana acum nu s-a facut un triaj oficial a lasat loc speculantilor sa profite de credinta enoriasilor.

„Aici au fost moastele sfintilor Epictet si Astion. Au fost luate Si celalalte sunt osemintele care au ramas. Toata lumea se indrepta spre sicrias„, a declarat maicuta Irina, ghid la Celic Dere.

Cazul care a generat verificarile impuse de patriarhie e cel de la manastirea Celic Dere din judetul Tulcea. Acolo, pelerinii s-au rugat ani buni la niste oase de porci si oi, pana in momentul in care Arhiepiscopia a expertizat piesele, a observat ca sint false si a decis sa le retraga. In prezent, manastirea figureaza in catalog drept lacas fara moaste.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button