ÎN BUCUREȘTIȘTIRI

Patriarhia Română s-a supărat pe Muzeul Kitschului

Patriarhia Română s-a supărat pe Muzeul Kitschului, după ce o expoziție prezentată înt-un mall din București cataloghează religia drept kitsch.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, cataloghează drept anticlerical și o „perfidă generalizare a unei derive morale la adresa tuturor preoților și Ortodoxiei” mesajul de prezentare a expoziției de kitsch religios de la Romanian Kitsch Museum din București.

Pe panoul de la intrare în expoziția dintr-un mall din Capitală deținătorii muzeului au scris că „atunci când religia nu mai este spirituală și devine materialistă, ea se transformă în kitsch”.

Patriarhia Română s-a supărat pe Muzeul Kitschului. Organizatorii se apără

Organizatorii spun că cine se simte jignit nu are simțul umorului, asta deși nici măcar Biserica Catolică, cunoscută ca fiind mai permisiva cu astfel de manifestări decat cea Ortodoxă nu apreciază expoziția.

„Chinuitul text anticlerical afișat pe un panou la așa-numita expoziție a «Muzeului Kitsch-ului» dintr-un mall bucureștean nu păcătuiește, desigur, prin denunțarea kitsch-ului religios, ceea ce face cu mâhnire și bună intenție orice bun cunoscător al curatei tradiții culturale creștine și al tezaurului artistic inestimabil al Ortodoxiei, ci prin perfida generalizare a unei punctuale derive estetice sau morale la adresa tuturor preoților și, in extenso, la adresa Ortodoxiei însăși”, spune purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe, Vasile Bănescu, într-un articol publicat pe basilica.ro, site-ul Patriarhiei Române.

Singurul muzeu al kitsch-ului din România Muzeul Kitsch-ului găzduiește o colecție de exponate care compun imaginea de ansamblu a kitsch-ului românesc: bibelouri din perioada comunistă, carpete cu Răpirea din Serai, peștele de sticlă pus pe milieu, mai multe numere ale ziarului Scânteia, sticle pentru sifon, icoane 3D și cruci cu luminițe și termometru.

Muzeul este singurul de acest fel din România și al patrulea din lume. Toate exponatele provin din colecția personală a proprietarului Cristian Lica, îmbogățită de-a lungul timpului cu numeroase artefacte donate. Logoul muzeului are o cruce aurie în loc de „T”, în cuvântul „Kitsch”.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button