Patriarhia Română despre moartea bebelușului înecat la botez: “Există o tehnică specială”

01 feb. 2021
92 Afișari
Patriarhia Română despre moartea bebelușului înecat la botez: “Există o tehnică specială”

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a făcut declarații cu privire la moartea bebelușului înecat la botez, în Suceava, precizând că există o tehnică specială în cazul acestui ritual.

Bebelușul din Suceava care s-a înecat în timpul botezului duminică a murit luni dimineață la Spitalul Județean, acolo unde ajunsese duminică în stare gravă după ce ar fi înghițit foarte multă apă în timp ce preotul l-a scufundat în cristelniță.

Bebelușul în vârstă de doar șase săptămâni ar fi înghițit foarte multă apă în timpulul ritualului Botezului și, deși a fost resuscitat de medicii de pe ambulanța SMURD, nu a putut să fie salvat.

Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române, a reacționat după declararea decesului bebelușului, transmitând condoleanțe familiei și explicând pozibila cauză a decesului.

„În primul rând, în numele Instituţiei pe care o reprezint, prezint sincere condoleanţe familiei care şi-a pierdut astăzi copilaşul. E fără îndoială un caz tragic, care fireşte va trebui anchetat. Ce pot să spun este că ritualul Botezului în condiţii normale se face prin scufundare, care durează o fracţiune de secundă.

Această scufundare, chiar dacă durează o fracţiune de secundă, se face nu oricum.

Să nu ne imaginăm că un copil poate fi introdus în apă fără acoperirea nărilor, a gurii, şi a urechilor. Există o tehnică specială, Expe, pe care un preot experimentat o foloseşte întotdeauna. Îşi pune mâna dreaptă pe faţa copilaşului.

Acesta fiind foarte mic, mâna acoperă nasul, gura şi urechile. Aşa se scufundă pentru o fracţiune de secundă copilul. Nu oricum, nu cu capul descoperit, pentru a nu înghiţi apa. Tocmai de aceea se foloseşte tehnica aceasta, care se învaţă pe parcursul seminarului şi în timpul facultăţii la orele de liturgică.

Acest lucru este posibil să nu se fi întâmplat, dar nu mă pot pronunţa. Ce pot să spun e că aşa se face!”, a declarat Vasile Bănescu pentru Antena3.

 

În acest caz a fost deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă.

 

Cookies