Patriarhia despre cele 100 cruci pe terenul moscheii:Acţiunea, provocatoare.Un preot,anchetat de BOR

de:
16 sept. 2015
0 Afișari
Patriarhia despre cele 100 cruci pe terenul moscheii:Acţiunea, provocatoare.Un preot,anchetat de BOR

„Actiunea provocatoare organizata in seara zilei de 14 septembrie 2015 contravine disciplinei canonice a clerului Bisericii Ortodoxe si Legii Cultelor 489/ 2006 care stipuleaza ca ‘in Romania sunt interzise orice forme, mijloace, acte sau actiuni de defaimare si invrajbire religioasa, precum si ofensa publica adusa simbolurilor religioase’. (art. 13)”, se precizeaza intr-un comunicat al Patriarhiei, citat de HotNews.ro.

Patriarhia Romana isi exprima surprinderea si dezaproba actiunea organizata, fara binecuvantarea Arhiepiscopiei Bucurestilor, in seara zilei de 14 septembrie 2015, pe terenul din Bucuresti atribuit comunitatii musulmane, in care au fost implicati trei clerici cu statut necanonic: un preot pensionat din Bucuresti, prezent acolo fara binecuvantarea Bisericii (care va fi cercetat pentru incalcarea regulamentelor bisericesti), precum si doi monahi, unul exclus din obstea manastirii Petru Voda, judetul Neamt, iar celalalt, din judetul Vaslui, fara apartenenta canonica la o obste monahala.

De altfel, cei doi monahi au participat si la protestele spontane din localitatea Pungesti, judetul Vaslui, in urma cu doi ani, se precizeaza in comunicatul citat.

Patriarhia Romana isi reitereaza pozitia ferma de respingere a oricarei forme de invrajbire etnica si religioasa si indeamna la respect, intelegere si toleranta fata de cei de alt neam, cultura si credinta.

„De asemenea, reamintim ca orice provocare poate avea drept consecinta o initiativa similara asupra unei comunitati ortodoxe romane minoritare din Europa sau din alte parti ale lumii unde se afla romani. Este usor sa provocam conflicte, cu consecinte imprevizibile, dar e mai intelept sa le evitam, mai ales in contextul lumii de astazi”, mai transmite Patriarhia.

Aproape 200 de persoane au participat, luni, la Bucuresti, la o slujba de sfintire a o suta de cruci de lemn, slujba avand loc pe terenul pe care Guvernul l-a alocat Cultului Musulman pentru constructia unei moschei, anunta Mediafax.

Cele 100 de cruci au fost sfintite si apoi montate pe terenul respectiv, ca o forma de protest fata de construirea unei moschei de catre Muftiatul Cultului Musulman in Romania.

Cookies