“Patria”, singurul film făcut despre mișcarea separatistă ETA din Spania a ajuns în România. O producție impresionantă despre ură și iertare

03 iul. 2021
171 Afișari
“Patria”, singurul film făcut despre mișcarea separatistă ETA din Spania a ajuns în România. O producție impresionantă despre ură și iertare
Sursa foto: HBO

Două familii din Țara Bascilor (nordul Spaniei), doua familii obișnuite, prietene, ajung să se urască de moarte. Din cauza Patriei. Două familii rupte în două de conflictul dintre statul spaniol și mișcarea separatistă ETA. “Patria”, excelent. Pentru că ne arată cum ajung cuvintele mari “patrie”, “libertate”, “ideal” să fie traduse în viață de zi cu zi prin crimă, moarte și suferință. E de văzut pe HBO GO, are episoade de o oră și, dincolo de subiect, fără nicio legătură cu filmul, m-a trimis cu gândul la extraordinarul vin care se face numai în Țara Bascilor, numit txacoli. Txacoli, txacolina, “Patria”, film de mare clasa, fără stereotipuri, gândit fără ură și fără părtinire.

Viața lui Bittori (Elena Irureta) și a familiei sale se schimbă pentru totdeauna în ziua în care ETA îl ucide pe soțul ei, Txato (José Ramón Soroiz), în fața casei lor. Relațiile cu familia prietenei sale Miren (Ane Gabarain), al cărui fiu este membru al grupului naționalist, ETA, se încheie. Două actrițe basce cu o lungă carieră în televiziunea și cinematografia spaniolă, Elena Irureta și Ane Gabarain, întruchipează matriarhatul din “Patria”. Două mămăițe expresive, puternice care dau filmului forță și sensibilitate.

Patria
Sursa foto: HBO

Filmul este o adaptare cinematografică după o carte care a avut un succes uriaș în Spania

Miniseria este adaptarea unui roman de succes numit tot “Patria”, scris de Fernando Aramburu. Cartea a fost lansată în anul 2016 și numai în Spania s-au vândut ca pâinea caldă un milion de exemplare în limba spaniolă. Bascii au devorat-o, la urmă urmei este despre ei, despre impactul pe care l-a avut ETA asupra vieții și istoriei lor. Deci, iată cum vine treaba cu “Patria”. Txaco, un mic afacerist basc, este asasinat cu sânge rece la ordinul ETA, tot de un basc. De ce? Pentru că nu a vrut să le plătească teroriștilor taxa de protecție. Pentru că s-a ținut departe de politică. Pentru că, deși nu o spune și nici nu ar putea să o spună, nu împărtășește ideile ETA. Cine l-a ucis? Toate indiciile duc la fiul celui mai bun prieten al său, tânăr care activează într-o celulă ETA. De aici filmul se deschide într-o meditație despre libertate, prietenie, frică, solidaritate și absența lor.

Patria
Sursa foto: HBO

Un film politic, fără stereotipuri, echilibrat, grav și emoționant

Se vorbește cu respect despre limba și libertatea bascilor în Spania, fără patos, fără discursuri inspiraționale. Trei decenii din istoria lor, trei decenii de ETA sunt reconstruite fidel, de la costume, machiaj și până la obiectele retro din apartamentele personajelor. ETA a apărut în anii ’50, pe vremea dictaturii lui Franco și a fost declarată de Uniunea Europeană organizație teroristă. ETA acronim pentru “Euskadi Ta Askatasuna” ( tradus prin “națiunea și libertatea bască”) a activat timp de 60 de ani în Spania și are în palmaresul sau sângeros peste 800 de morți și 360 de crime neelucidate. A șocat lumea mai ales prin atentatul din 17 decembrie 1991 în care au fost omorâți și răniți inclusiv mulți copii. În anii 90 țintele ETA erau în special politicienii locali, polițiștii și militarii.

patria
Sursa foto: HBO

ETA, dupa 60 de ani de teroare: “Ne pare sincer rău”

În perioada dictaturii lui Franco, până în anul 1978 mai precis, bascilor le-a fost interzis să-și mai vorbească limba, una dintre cele mai ciudate și mai frumoase limbi din lume, unică. “Euskara”, o limbă extrem de veche, izolată care nu se înrudește cu nicio altă limbă de pe pământ. Ce-a câștigat după 60 de ani de activitate sângeroasă? Nimic. În anul 2017, separatistii au depus armele și au anunțat auto-dizolvarea organizației. “Ne pare sincer rău” au declarat liderii lor.

Patria
Sursa foto: HBO

Patria” redeschide răni mai vechi din istoria recentă a Spaniei

Patria” deschide astfel răni mai vechi din istoria recentă a Spaniei și pune în centrul narațiunii teme universal valabile: iertarea, singuratea, durerea unor oameni obișnuiți să-și ducă viață în umbra unui conflict armat. Două femei în vârstă, cîndva prietene, caută răspunsuri și justificări pentru distrugerea vieții lor si a familiilor lor. Filmul este radiografia unei comunități și arată cum este să trăiești în intimidare și teamă, cum o prietenie veche dintre două familii poate fi transformată în ceva foarte trist și urât.

patria
Sursa foto: HBO

În curînd se va spune despre voi ceea ce se spune despre noi: au murit” este inscripția de la cimitirul din acea mică parte a Europei. O bucată de pământ pentru care mulți au considerat că merită să lupte – chiar dacă “Patria” arată că prețul plătit a fost mult prea mare. Recomand “Patria” din plin.

Patria
Sursa foto: HBO
Cookies