Arhitecţii despre fântâna de la Universitate: „Cineva face în oraşul ăsta ce are chef”

de:
27 iul. 2012
5 Afișari
Arhitecţii despre fântâna de la Universitate:

Grupul de iniţiativă SOS Fântâna, creat odată cu apariţia primelor informaţii privind desfiinţarea fântânii de la Universitate, ce ar urma să fie înlocuită cu jeturi de apă care ţâşnesc direct din asfalt, a organizat, joi seară, o dezbatere, la care a participat şi arhitectul-şef al Capitalei, Gheorghe Pătraşcu, scrie Mediafax citat de money.ro.

Reprezentanţii unor ONG-uri care activează în domeniul patrimoniului, dar şi unii arhitecţi au protestat faţă de lipsa de comunicare din partea Primăriei Municipiului Bucureşti pe marginea acestui proiect. 

Gheorghe Pătraşcu a fost de acord cu ceilalţi participanţi la dezbatere, respectiv că „este o lipsă de comunicare de neimaginat”, imputând-o Administraţiei Străzilor, instituţie din subordinea Primăriei Capitalei, care a demarat acest proiect. Este vorba despre un proiect mai amplu, de reabilitare, în şase zone de pe Bulevardul Magheru, suma totală alocată fiind de 1,7 milioane de lei. 

În cazul Pieţei 21 Decembrie de la Universitate, unde se află Fântâna Dunărea, un loc celebru de întâlnire de la nivelul Bucureştiului, care ar urma să fie demolată şi înlocuită cu un alt tip de fântână, în cadrul proiectului de reamenajare a zonei, arhitectul-şef al Capitalei nu a primit niciun proiect şi nicio solicitare de autorizare. „Mie, personal, acea fântână, ca obiect estetic, nu-mi place, nu pot să zic că-mi place nici proiectul, dar nici că este lipsit de valoare”, a spus Pătraşcu, precizând că a aflat despre acest proiect din presă.

Preşedintele Ordinului Arhitecţilor din România (OAR), filiala Bucureşti, Mircea Ochinciuc, a precizat că un astfel de proiect ar trebui să facă parte dintr-o strategie de urbanism. Totodată, el a atras atenţia că nu se cunosc nici autorii proiectului de reamenajare a Pieţei 21 Decembrie, ce include fântâna săltătoare. „Trebuie clarificat cine sunt aceste fantome şi apoi să vină în faţa opiniei publice şi comisiilor de avizare. (…) Cineva îşi permite să facă în oraşul ăsta ce are chef. (…) Nu este posibil să existe un contract cu o firmă care să execute ceva fără să fie un proiect avizat”, a mai spus Ochinciuc.

OAR Bucureşti solicită Primăriei Capitalei să se facă un concurs de proiecte pentru întreaga zonă a Pieţei Universităţii, unde urmează să se mai desfăşoare lucrări.

Cookies