Pe mulţi bucureşteni, în special pe cei bătrâni, îi sperie numai gândul că trebuie să iasă în stradă, în această perioadă. Orice drum până la piaţă pentru câteva cumpărături, la serviciu ori până la cea mai apropiată clinică medicală sau farmacie se poate transforma într-un coşmar din cauza trotuarelor pline de gheaţă.
Cei care stau în preajma Pieţei Veteranilor iau zilnic, singuri, lecţii de patinaj şi de echilibristică pe trotuarele de pe lângă Bulevardul Iuliu Maniu, una dintre principalele artere de circulaţie ale Capitalei. Deşi Primăria Bucureştiului a cerut, în repetate rânduri, curăţarea trotuarelor de gheaţă, iar legislaţia în vigoare prevede amenzi pentru firmele şi asociaţiile de proprietari care nu deszăpezesc şi nu înlătură gheaţa de pe trotuare, nici echipele de intervenţie ale operatorului de salubritate din Sectorul 6, nici locuitorii sau administratorii firmelor din această zonă administrativă nu au acţionat pentru a-i proteja pe pietoni.
”E vai de lume! Am căzut, marţi, pe strada Dealul Țugulea, când am ieşit din piaţă. Am căzut în fund, am spart toate ouăle, le-am făcut terci. E multă gheaţă pe trotuar şi n-o curăţă nimeni. Trebuie să mergem pe stradă pe unde trec maşinile. La mine în bloc sunt numai bătrâni care nu pot ieşi din casă. Dacă pot eu, le mai iau câte o pâine pentru că ei nu ies din casă din cauza gheţii”, a explicat Vasilica Iacob, în vârstă de 71 de ani.
Unii oameni care şi-au cumpărat încălţăminte specială pentru a învinge gheaţa de pe trotuare au reuşit să facă faţă cu brio provocărilor de pe străzi. ”Până acum n-am căzut pe gheaţă pentru că am bocanci antiderapanţi. Însă, în general, din câte am observat în Bucureşti, marile bulevarde care ar trebui deszăpezite nu se deszăpezesc. Măcar pe trotuarele bulevardelor principale dacă ar deszăpezi. Și autoturismele astea care stau pe trotuare lasă de dorit. N-am văzut pe nimeni de la Primăria Sectorului 6 făcând curăţenie pe trotuare. Asta mă face să cred că pietonul nu este bun pe trotuar şi că el nu are niciun drept”, punctează domnul Miki, care mai are patru ani până la pensie.
Viorica Ignat, o doamnă în vârstă 56 ani, care locuieşte pe strada Drumul Timonieruluiu, în preajma Apromatco, este foarte dezamăgită de starea străzilor din cartierul său. ”Vă veţi cruci dacă veţi vedea ce e în tot cartierul în care stau. Oamenii merg pe drumul destinat maşinilor pentru că pe trotuare nu se poate merge. Probabil că inspectorii au uitat să iasă să-şi facă treaba. Oamenii trebuie amendaţi. Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar am înţeles că peste câteva zile vine o altă ninsoare. Asta care e deja s-a aşezat în două – trei straturi. Ce faci cu oamenii? 30% dintre trotuare sunt curăţate, iar pe restul e jale, toate sunt sticlă. Marţi era iadul pe pământ: viscolea şi nici nu vedeai pe unde calci. Cred că inspectorii trebuie să iasă să vadă ce au făcut firmele de salubritate care sunt plătite cu milioane de euro”, a spus Viorica Ignat.
”Acţiunea locatarilor de a-şi mătura trotuarele a fost de bun augur. Până în acest an a fost jale, dar şi acum sunt multe străzi şi trotuare necurăţate care ar fi trebuit să fie deszăpezite. Aleile dintre blocuri, dar şi pe Bd. Uverturii în zonele în care blocurile sunt departe de trotuare, acestea nu sunt curăţate. Sunt porţiuni întregi în care mergi cu zăpada până la genunchi”, spune şi doamna Eugenia, în vârstă de 82 de ani.
Alţii înjură de fiecare dată când alunecă pe străzi. ”Facem patinaj artistic pe trotuar”, au mai spus doi tineri care încercau să-şi menţină echilibrul când mergeau spre Sir Militari.
”Eu m-am încălţat cu nişte ghete despre care am zis că nu alunecă, dar se pare că alunecă. Doar să fi avut crampoane cu cuie ca să ne fi menţinut echilibrul”, spune, scrâşnind din dinţi, un domn care încerca să se menţină în picioare pe scuarul de la semafor din Șoseaua Virtuţii.
”Dacă în centru, pe Drumul Taberei Nr. 34 până la staţie, abia mergi pe trotuar pentru că nu e curăţat, ce pretenţii să mai ai? Este gheaţă peste tot încât ne spargem capul. Merg pe stradă cu frică. Și la Piaţa Veteranilor când a dat zăpada era tot aşa. Nu puteam să ies pe străduţă în bulevard pentru că era gheaţă peste tot. Nenorocire mare! Trebuia să ocolesc prin faţă pe la cofetăria Tip Top (n.red – care se află pe Bd. Iuliu Maniu) ca să ies în staţie la linia 336. Ca să se dezgheţe aici trebuie să vină vara”, a încheiat, ironic, doamna Florica de 71 de ani.
Chiar dacă ultima ninsoare a căzut în Capitală duminică trotuarele, scuarurile şi străzile sunt acoperite de gheaţă, inclusiv cele ce fac legătura cu marile bulevarde, care se numără printre arterele de circulaţie cu prioritate la deszăpezire. Când sunt luaţi la bani mărunţi de bucureşteni, operatorii telefonici ai firmei de salubritate din Sectorul 6 sar ca arşi. ”Dar s-a deszăpezit, doamnă, cum să nu se deszăpezească?”, a răspuns, cu ipocrizie reporterilor B365.ro, o angajată de la departamentul Call Center al firmei Urban SA, care se ocupă de salubritatea Sectorului 6.
Primarul Sectorului 6, Cristian Poteraş (PDL), a anunţat la sfârşitul lui ianuarie că va demara procedurile legale pentru scoaterea la licitaţie a serviciilor de deszăpezire şi salubritate. Edilul s-a declarat nemulţumit de modul în care actualul operator, SC Urban SA, a intervenit pe străzile din Sectorul 6.