Pateul de pasăre conține până la 9 E-uri, iar aproape jumătate din produsele studiate au ca ingredient principal apa. Ce arată studiul realizat de InfoCons

18 ian. 2022
6385 Afișari
Pateul de pasăre conține până la 9 E-uri, iar aproape jumătate din produsele studiate au ca ingredient principal apa. Ce arată studiul realizat de InfoCons
Pateul de pasăre conține până la 9 E-uri, iar aproape jumătate din produsele studiate au ca ingredient principal apa. Ce arată studiul realizat de InfoCons

InfoCons a realizat un nou studiu asupra unui produs de pe piața românească. De data aceasta subiectul studiului a fost pateul de pasăre.

Produsele de tipul pateului de pasăre din magazinele românești a fost studiat de InfoCons, pentru a putea obține date referitoarele compoziția acestora, la E-urile pe care le conțin și cantitățile de zahar și sare din ele.

Ce arată studiul realizat de InfoCons

Studiul a fost realizat pe baza informațiilor ce au fost oferite pe eticheta produselor. Au fost studiate în total etichetele a 37 de produse de tip pate de pasăre de la următorii distribuitori/producători: Prefera Foods, Vascar, Scandia Food, Orkla Foods Romania, Mandy Foods International, Carrefour România, Auchan Romania, Selgros Cash&Carry, Romania Hypermarche, Rewe Romania, Mega Image, Profi Rom Food și Lidl Discount.

Toate informațiile ce au fost regăsite pe etichetele produselor au fost centralizate și analizate de InfoCons. S-a descoperit astfel că ficatul de pasăre se regăsește în compoziția produselor în proporții cuprinse între 15% și 45%. Ingredientele principala folosite în pateul de pasare au fost ficatul de pasăre, apa și alte tipuri de carne.

Alte ingrediente ce au fost regăsite în compoziția pateului de pasăre:

  • Proteină animală din/de porc: prezentă în 92% din produsele studiate.
  • Slănină: prezentă în 92% din produsele studiate.
  • Șorici: prezent în 22 % din produsele studiate.
  • Ficat de porc: prezent in 40 % din produsele studiate.

Pateul de pasăre conține până la 9 E-uri

În urma acestui studiu s-a constata că 86% din produsele ce au fost analizate de InfoCons, conțin E-uri (aditivi alimentari). Numărul de aditivi alimentari ce au fost găsiți în acest tip de produse variază între 0 și 9.

  • 70% din produsele ce au fost examinate conțin 9 E-uri.
  • 11% din produsele ce au fost examinate conțin 6 E-uri.
  • 40 % din produsele ce au fost examinate conțin 5 E-uri.
  • 70% din produsele ce au fost examinate conțin 4 E-uri.
  • 62% din produsele ce au fost examinate conțin 2 E-uri.
  • 32% din produsele ce au fost examinate conțin 1 aditiv.
  • 13% din produsele ce au fost examinate NU conțin E-uri.

Cel mai frecvent întâlnite tipuri de E-uri din compoziția produselor de tip pate de pasăre, ce au fost studiate, sunt:

Nitrit de sodiu (E250): este un aditiv alimentar din categoria conservanților. Acesta este obținut prin procedee chimice din azotat de sodiu sau poate fi extras din zăcăminte naturale.

Carmin (E120): este un aditiv alimentar din categoria coloranților. Acesta este de origine animală și conferă culoare roșie a alimentelor sau băuturilor.

Caragenan (E407): Este un aditiv alimentar ce are rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare, de umplere și de aglomerare. Este un produs natural, ce se obține din unele specii de alge.

Cantitatea de glucide din produsele studiate variază între 1,85g și 9,3g, cea de zaharuri variază între 0g și 3,4g, iar cea de sare între 1g și 6g.

Cookies