Pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite deja populației din România. Cum justifică Rafila o astfel de acțiune și când va avea loc

26 mart. 2022
758 Afișari
Pastilele de iodură de potasiu vor fi distribuite deja populației din România. Cum justifică Rafila o astfel de acțiune și când va avea loc

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, afirmă că se intenţionează distribuirea de pastile cu iodură de potasiu populaţiei din România, pentru ca aceasta să le aibă la îndemână dacă va fi nevoie, însă subliniază că „lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”, ci ca pe un gest de precauţie. „E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate”, consideră el, citat de News.ro.

„Pentru că un astfel de incident se poate petrece oricând – se poate petrece vinerea, sâmbăta, duminica, seara – iar perioada optimă de administrare este între două şi opt ore de la producerea incidentului respectiv, sau de la momentul contaminării, pentru că incidentul poate să fie la o anumită distanţă de ţara noastră, şi atunci există o perioadă-tampon, nu ştim cât de lungă sau cât de scurtă, cred că cea mai bună soluţie este ca aceste pastile să fie distribuite deja, încât oamenii să le poată păstra la domiciliu şi în cazul în care va exista o comunicare publică, o alertă în acest sens, să poată să le administreze.”, a spus ministrul Sănătății, referindu-se la un posibil accident nuclear pe fondul războiului din Ucraina, care amintește de cel din 1986 de la Cernobîl.

”Nu trebuie interpretat într-un registru al panicii”

Rafila a adăugat că săptămâna viitoare va fi adoptată legislaţia necesară şi va începe activitatea de distribuire. El a menţionat că poate fi vorba despre un Ordin de ministru, o Hotărâre de Guvern sau un Ordin comun cu Casa Naţională de Asigurări de Sănătate.

„Şi lucrul ăsta nu trebuie interpretat într-un registru al panicii, nu trebuie niciun fel de exagerare. E foarte posibil să nu trebuiască să le utilizăm niciodată, e chiar probabil să nu trebuiască să le utilizăm, dar pe de altă parte nici nu are rost să excluzi total o astfel de eventualitate şi pentru că acum în vecinătatea României se desfăşoară un conflict sângeros şi care se desfăşoară pe teritoriul unei ţări care are mai multe centrale nucleare funcţionale, e bine să oprim orice de discuţie sau panică, în public”, a mai spus Alexandru Rafila, vineri seară, la Digi 24.

Ministrul Sănătăţii a subliniat că Antibiotice Iaşi a produs, în 10 zile, 30 de milioane de comprimate, iar în 38 de judeţe şi în municipiul Bucureşti pastilele ajunseseră, joi, la sediile Direcţiilor de Sănătate Publică.

Întrebat cum vor ajunge acestea la cetăţeni, Rafia a spus că „lucrul cel mai raţional” este ca acestea să fie distribuite prin intermediul medicilor de familie. În ceea ce priveşte persoanele care nu se află pe lista niciunui medic de familie, ministrul a afirmat că se iau măsuri pentru ca şi acestea să poată primi pastilele. El a spus că în decurs de două săptămâni activitatea de distribuire a pastilelor cu iod prin intermediul medicilor de familie ar putea fi terminată.

Îți recomandăm să citești și:

Sunt munți de jucării, haine și încălțăminte, strânși la salonul Romexpo. Cum l-a transformat războiul într-un imens shop, chiar și în lipsa unui preț

Sacrificiul suprem. Un general ucrainean se oferă rușilor prizonier de război în schimbul evacuării copiilor din Mariupol. „Am nevoie de trei zile, după care mă predau”

Prima linie de tramvai care va lega Bucureștiul de Ilfov. Orașul Pantelimon anunță un acord cu Primăria Sectorului 2

Cookies