BAZAR

PAŞTELE BLAJINILOR- 20 aprilie 2015. Tradiţii şi Obiceiuri de PAŞTELE BLAJINILOR (PAŞTELE MORŢILOR)

PAŞTELE BLAJINILOR- 20 aprilie 2015. Tradiţii şi Obiceiuri de PAŞTELE BLAJINILOR (PAŞTELE MORŢILOR):

În dimineaţa zilei de Blajini, în cimitirele din toate localităţile ţării, lumea vine la mormintele părinţilor, rudelor cu pomeni. Preotul vine la morminte şi sfinţeşte aceste pomeni, care ulterior se dau de sufletul celor morţi, împărţindu-se, de obicei, copiilor, rudelor, prietenilor, dar, mai ales, oamenilor săraci.

Multi merg la cimitire, dar putini fac ceea ce se cade cu adevarat la aceasta sarbatoare. Asta spun preotii, care ne atrag atentia ca de PAȘTELE BLAJINILOR in cimitire in niciun caz nu se organizeaza chefuri sub pretext ca sunt pomeniti mortii si nu se fac mese copioase. Cat despre pomeni, acestea trebuie date saracilor. Totodata preotii sunt deranjati de adevaratele petreceri pe care le dau moldovenii in cimitire, potrivit stirileprotv.ro

PAŞTELE BLAJINILOR- 20 aprilie 2015. Tradiţii şi Obiceiuri de PAŞTELE BLAJINILOR (PAŞTELE MORŢILOR):

Credinţele despre blajini sunt multe şi contradictorii. BLAJINII, oameni blânzi şi paşnici, s-ar afla într-o lume îndepărtată, la vărsarea Apei Sâmbetei în Sorbul Pământului. Ei sunt anunţaţi că a sosit Paştele de către oameni, care aruncă în apele curgătoare coji de ouă sparte în timpul înroşitului sau la prepararea alimentelor rituale (cozonaci, pască).

 Se spune că BLAJINII ar fi reprezentări ale oamenilor primordiali sau ale strămoşilor, că ei ar fi luat parte la facerea lumii şi că, de atunci, susţin stâlpii de sprijin ai Pământului. Creştinismul i-a adoptat transformându-i într-o categorie aparte. Au calităţi morale deosebite, precum bunătatea, blândeţea şi simplitatea, care-i fac adevărate modele pentru oameni. Ei sunt foarte buni la suflet, credincioşi, blânzi şi înţelepţi. Se crede că Blajinii se bucură foarte mult de această sărbătoare şi de legătura dintre ei şi oameni, care se menţine prin intermediul acestui praznic. 

PAŞTELE BLAJINILOR- 20 aprilie 2015. Tradiţii şi Obiceiuri de PAŞTELE BLAJINILOR (PAŞTELE MORŢILOR):

In ziua de Pastele Blajinilor, in regiunea Botosanului batranii obisnuiau sa dea de-a dura oua rosii in amintirea Blajinilor. In Bucovina, in aceasta zi se obisnuia mancatul de iarba verde, unde se obisnuia sa se lase fimituri pe pamant, pentru a ii pomeni pe cei morti. In alte zone din tara, oamenii obisnuiesc sa mearga in aceasta zi la cimitire si sa dea pomana oua rosii, cozonac si pasca celor nevoiasi dar si sa puna flori pe morminte, informeză calendarulortodox.ro.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button