Paşte pe reţelele sociale, cu dilema de pe Redditt: se spune sau nu se spune”Hristos a înviat!”? Și, dacă da, până când

18 apr. 2023
617 Afișari
Paşte pe reţelele sociale, cu dilema de pe Redditt: se spune sau nu se spune
Paşte pe reţelele sociale, cu dilema de pe Redditt: Se spune sau nu se spune"Hristos a înviat!"? Și, dacă da, până când | Foto: Maria Coman

Eu sunt o persoană bătrână, după propriile mele reguli de acum 20-30 de ani, așa că nu e de mirare că nu prea sunt la curent cu ce se întâmplă în lumea tânără, căci de unde aș putea afla. Eram aproape convinsă că internetul e împărțit în două emisfere, Facebook pentru bătrâni, Instagram pentru tineri și mai e și Youtube pentru toți care vor să învețe să schimbe un bec sau să asculte un vlogger. când a apărut Tik Tok și viața mea s-a bulversat concret, căci pe TikTok e toată lumea, iar eu încă nu am reușit să înțeleg absolut nimic. Înțeleg că lumina de acolo vine, știrile de acolo se iau, acolo afli dacă s-a dat Dani Mocanu (nu știu exact cine e) cu fundul de pământ (LA PROPRIU) și acum toată lumea e pe garduri și se dă cu fundul de pământ. (Căutați, o să îmi mulțumiț, ei ceva care începe cu Stau pe telefoane, nu mai vor la muncă ), de acolo învățăm să ne facem unghiile, aflăm dacă suntem depresivi sau anxioși.

Dar, surpriză, pe lângă Tiktok, există Redditt, de care știam că există, dar habar n- aveam că e ditamai locul de dezbateri. Și pe urmă e Twitch. Pe Twitch mi se pare mie un fel de Midnight Caller la radio (Doamne, ce mi-a plăcut serialul ăla), nu am studiat foarte mult, dar îmi propun să înțeleg măcar care e treaba. 

Iar pe Redditt, well, pe Redditt m-am tot uitat zilele acestea, iar temele care mi-au apărut sunt următoarele 

  1. De ce la catolici e mai bine decât la ortodocși- peste 100 de comentarii pentru acest topic fierbinte al zilelor noastre. Şi e puţin, căci pe celelalte teme religioase interesul e şi mai mare.
  2. De exemplu, ce facem azi, marţi, când mergem la serviciu, salutăm cu “Hristos a Înviat!” sau nu salutăm cu “Hristos a înviat?”

Problema e importantă, că poate greşeşti la job sau cu vreun partener de afaceri, adică real pare sensibil. Iată:

Cei care nu vă considerați credincioși ortodocși, cum evitați să răspundeți ”Adevărat a înviat!” fără să păreți antisociali, teribiliști, răi la suflet, eretici, sataniști, sfidători etc?  Repet, nu zic că n-a înviat, ba chiar e visul vieții mele să aflu că a fost un caz și că dacă mă port frumos în viață voi primi și eu de la Dânsul o scăriță, un cheat, ceva, spre nivelul următor. Ceea ce mă face să evit acest salut bizar e numai aroganța celor din jur care afirmă fără să le tremure un mușchi pe față ceea ce mii de învățați, filozofi, oameni de știință și cărturari de tot soiul n-au reușit să stabilească cu exactitate (nici măcar aproximativ, de fapt) adevărul acelui eveniment miraculos și, if true, salutar pentru întreaga umanitate. Ca să nu mă mai lungesc, ce fac, tac? Dacă e un partener de afaceri și îmi reziliază contractul pentru că nu i-am cântat în strună răspunzându-i imediat că are dreptate? Dacă e o mătușă sensibilă căreia dacă nu-i răspund ca la Carte se mâhnește nespus? Dacă e un om bolnav a cărui singură nădejde mai e credința în Înviere?

Acum, pe bune, eu nu am avut niciodată atât de multe dileme. Şi mi se pare destul de mişto că subiectele astea există şi se discută, până la urmă nu toate subiectele trebuie să fie revoluţionare. Mai mult, ni se spune obsesiv că fericirea e în lucruri mărunte, păi da, temele sunt cele de zi cu zi, ce ne interesează şi ne afectează şi ajunge să ne streseze. 

Între timp, pe reţeaua noastră de bătrâni, multe poze cu mâncare, multe video-uri de la înviere, multe poze de pe la fiecare de acasă, multe ouă, fiecare cu vopseaua lui, iar s-au luptat vopselurile naturale cu cele toxice şi din comerţ. Vopsim cu foi de ceapă sau cu Gallus, abia asta a fost o dilemă. Pe Instagram, cam puţin Paşte, NOT OK, BOSS!

Nota B365.ro – Tot Maria, mai jos:

Cookies