Friptura, ciorba, stufatul și drobul de miel, ouăle roșii, cozonacul și vinul roșu sunt doar câteva dintre produsele care nu lipsesc de pe mesele românilor, în ziua de Paști. Multe dintre aceste preparate tradiționale pot dăuna grav siluetei, mai ales dacă sunt consumate în cantități mari.
Dacă vreți să vă înfruptați din bunătățile de Paști, fără să vă temeți de kilogramele în plus, vă prezentem o listă cu produse tradiționale de Paști și numărul de calorii pentru fiecare preparat în parte, ca să știți ce și cât trebuie să mâncați.
Atunci când calculați ce mâncați trebuie să știți că, în cazul unui adult, consumul de referință se ridică la circa 2.000 de calorii (kcal) pe zi, pentru o femeie, și, respectiv, aproximativ 2.500 de calorii pe zi pentru un bărbat. Necesarul de calorii variază, în funcție de sex, vârstă, înălțime, greutate și nivelul de activitate, de la 1.800 kcal/zi la 2.500 kcal/zi, în cazul tinerilor si adulților cu o activitate zilnică scăzută, și până la 2.500 – 4.000 kcal/zi, pentru cei cu o activitate fizică susținută, precum sportivii sau muncitorii în fabrici, potrivit dr. Ionuț Ștefan, citat de ziare.com. Un exemplu de calculator personalizat referitor la necesarul zilnic de calorii puteți găsi aici.
Câte calorii au produsele tradiționale de Paști
Coastă de miel grasă gătită – 361 kcal/100g
Pulpă de miel gătită – 216 kcal/100g
Carne slabă de miel sau de oaie – 200 kcal/100g
1 porție de borș de miel – aproximativ 100 de kcal
Drob de miel – 218 kcal/100g
Drob de ied – 104 kcal/100g
1 porție de stufat de miel – 300 kcal
Salată boeuf de la Mega Image – 145 kcal/100 g
Brânză de oaie – 283 kcal/100g
Brânză de vaci – 201 kcal/100g
Brânză grasă de vaci – 285 kcal/100g
Brânză feta Akadia – 230 kcal/100g
Ou de găină fiert – 155 kcal/100g – 1 ou are aproximativ 50 g, echivalentul a 77,5 kcal
Ridichi – 16 kcal/100g
Ceapă verde – 32 kcal/100g
Salată verde – 17 kcal/100 g – 1 căpățână mare de salată verde are aproximativ 250 de grame, echivalentul a 42,5 kcal
Pască cu brânză și stafide Boromir – 380 kcal/100g
Pască fără aluat cu brânză și stafide Dark – 267,2 kcal/100g
Cozonac – 540 kcal/100g – 1 felie are aproximativ 40 g, echivalentul a 216 kcal
Cozonac cu cacao Boromir 500g – 406,8 kcal/100g – 1 felie are aproximativ 40 g, echivalentul a 162,72 kcal
Cozonac Popular cu nucă, stafide și cacao Dobrogea – 333 kcal/100g – 1 felie are aproximativ 40 g, echivalentul a 133,2 kcal
Cozonac cu cacao și rahat Boromir – 434 kcal/100g – 1 felie are aproximativ 40 g, echivalentul a 173,6 kcal
Cozonac cu ciocolată Boromir – 502 kcal/100g – 1 felie are aproximativ 40 g, echivalentul a 200,8 kcal
Cozonac cu fulgi de ciocolată Boromir – 378,5 kcal/100g – 1 felie are aproximativ 40 g, echivalentul a 151,4 kcal
Cozonac cu nucă și stafide Boromir – 411 kcal/100g – 1 felie are aproximativ 40 g, echivalentul a 164,4 kcal
Cozonac cu nucă Grewe – 377,5 kcal/100g – 1 felie are aproximativ 40 g, echivalentul a 151 kcal
Cozonac cu stafide Boromir – 365,4 kcal/100g – 1 felie are aproximativ 40 g, echivalentul a 146,16 kcal
Cozonac raw, după rețeta Oliviei Steer – 497 kcal/100 g
Panetonne Boromir – 355 kcal/100g
Panettone Vecchio Forno cu ciocolată – 393 kcal/100g
Vin alb sec – 73 kcal/100 ml
Vin demisec – 78 kcal/100 ml
Vin alb demidulce – 70 kcal/100 ml
Vin roșu demidulce – 98 kcal/100 ml
Vin roșu demisec – 83 kcal/100 ml
Vin roșu dulce – 106 kcal/100 ml
Vin roșu sec – 75 kcal/100 ml
Sursa informațiilor nutriționale pentru fiecare produs: calorii.oneden.com.
Prânzul de Paști: De la 830 la 2.150 de calorii
Dacă la prânz optați pentru o porție de borș de miel, un ou fiert, o friptură (200 g) din pulpă de miel și o salată, formată dintr-o căpățână de salată, 100 g de ceapă verde, 100 g de ridichi, 1 lingură de ulei de măsline și 1 lingură de oțet sau zeamă de lămâie, veți ajunge la un total de aproximativ 830 kcal. Dacă vreți să vă delectați și cu o felie de drob și una de cozonac, veți depăși 1.100 de kcal, reprezentând mai bine de jumătate din consumul zilnic de referință.
Dacă sunteți mai pofticioși și, pe lângă preparatele enumerate mai sus, adăugați o porție de stufat, o porție de salată boeuf (150 g), o porție de 100 g de pască și un pahar de 200 ml de vin, ajungeți la un total de circa 2.150 de calorii, doar la o singură masă.
Ca să respectați necesarul mediu de calorii indicat puteți împărți aceste preparate în trei mese și astfel vă puteți delecta cu produsele delicioase de Paști, fără să vă temeți de cântar. Astfel, puteți opta pentru un mic-dejun format dintr-un ou, o felie de drob și una de pască, la prânz puteți mânca o porție de borș de miel, friptură din pulpă de miel cu salată și o felie de cozonac, iar seara puteți miza pe o porție de stufat și, eventual, o porție de salată boeuf și un pahar de vin.