Recomandări de la doctor Menci – Ce și cum trebuie să mâncați de Paști, ca să nu vă îngrășați

de:
20 apr. 2014
1 Afișari
Recomandări de la doctor Menci - Ce și cum trebuie să mâncați de Paști, ca să nu vă îngrășați

Nutriționiștii vă recomandă să mâncaţi cumpătat şi să aveţi grijă cum combinaţi preparatele culinare, ca să nu vă îngrășați de Paşti. Mai mult, persoanele care au ţinut post înainte de Paşti trebuie să fie mai atente când vine vorba de ce pun în farfurie pentru a nu suprasolicita organismul. Potrivit prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, cei care au ţinut post trebuie să reintroducă treptat mâncărurile grele şi pe bază de carne pentru a nu avea parte de disconfort digestiv, de activarea unor colici renale, dischinezii biliare sau chiar de pancreatite acute. Doctor Menci mai spune că persoanele predispuse la astfel de afecţiuni sunt în special cele care au deja restricţii alimentare, impuse în cazul bolilor de nutriţie, hepato-renale, cardiovasculare, biliare, gută sau diabet.

Trebuie să fim moderați și să facem treptat trecerea la mâncărurile grele, caracteristice sărbătorii de Paște: ouă roșii, drob, ciorbă și friptura de miel, stufat, cozonac și Pască. Masa de Paște ar trebui să înceapă cu salate, care pregătesc sistemul gastro-intestinal pentru a putea digera mancarurile grele; ex: salata verde de crudități sau de legume specifice anotimpului – urzici, leurdă, păpădie. Acestea sunt foarte sănătoase, având efecte detoxifiante puternice. Apoi, putem mânca o porție de drob, după care facem o pauză de o oră în care bem un ceai (verde, de papadie, digestiv etc) sau altă băutură nealcoolică și ne plimbăm, facem mișcare. Dupa o oră mâncăm un alt fel, de exemplu friptura, la care asociem legume la grătar și/sau murături în saramură, care ușurează digestia”, a explicat prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, pe site-ul propriu.

De asemenea, nutriționistul le recomandă românilor să combine friptura de miel cu garnitură de legume, nu cu cartofi, orez, paste fainoase sau mămăligă, să nu consume alcool pe stomacul gol sau în exces și nici să fumeze în exces. ”Nu uitați de cel mai important ingredient! Ambianța în care servim masa trebuie să fie armonioasă, caldă și calmă, pentru că starea de spirit negativă blocheaza digestia, indiferent de calitatea alimentelor din farfurie. Gătiți cu dragoste, mâncați cu dragoste, căci aceasta va deveni cel mai prețios ingredient al mâncării, care vă va hrani atât corpul, cât și spiritul”, recomandă doctor Menci.

Şi Valentin Vasile, antrenor personal şi specialist în nutriţie sportivă, spune că, după o perioadă de post, proteinele – carnea, laptele, brânza şi ouăle – trebuie să fie reintroduse treptat în alimentaţie, în cantităţi mici, pentru că aceste bucate sunt acide, mai greu de digerat şi de asimilat de organism. Mai mult, pentru a înlesni digestia proteinelor se recomandă combinarea lor cu legume bogate în fibre.

Instructorul mai spune că, înainte de sărbători, de vacanţe sau concedii, este recomandată o alimentaţie hipocalorică şi hiperproteică. ”Astfel, de sărbători, atunci când vei mânca puţin mai multe dulciuri, alimente ceva mai grase şi vei bea un pahar de vin, nu vei câştiga kilograme în plus, ci din contră, vei da un boost metabolic organismului, accelerând arderile”, a explicat Vasile.

Pentru desert, nutriționiștii vă recomandă să aveți pe masă dulciuri pregătite în casă. ”Este ideal ca deserturile să fie pregătite în casă, să putem controla astfel calitatea ingredientelor, și nu să alegem dulciuri gata făcute din supermarketuri, care vin la pachet și cu multe E-uri surpriză. Cozonacul este un dulce tradițional care se consumă de 2 ori pe an, ceea ce este suficient. Acesta are foarte multe calorii și o încărcătură glicemică ridicată, nefiind indicat supraponderalilor și obezilor”, spune doctor Menci.

De asemenea, nutriționistul recomandă și o serie de ingrediente sănătoase și pași pentru prepararea cozonacului, precum:

– sucanat sau panela, în locul zahărului

– miezul de nucă trebuie să fie extras din coajă în momentul folosirii

– cacaua trebuie să fie de foarte bună calitate;

– în loc de esență de rom (care este artificială) se va utiliza rom de buna calitate

– nu se va utiliza zahăr vanilat, ci baton de vanilie

– se folosesc ouă de curte sau ecologice (marcate cu cifra zero)

– untul trebuie să fie clarificat (ghee).

Mâncarea din noaptea de Înviere, lovitură grea pentru ficat

Mulţi români, în special cei care au ţinut post, mănâncă încă din noaptea de Înviere, imediat după ce se întorc de la biserică, însă medicii avertizează că acest obicei dăunează grav ficatului şi stomacului. ”Obiceiul oamenilor de a mânca în noaptea de Înviere după ce se întorc de la Biserică nu este unul sănătos. În tradiția creștină masa de Paște începea a doua zi, după ce erau sfințite bucatele, și nu noaptea. Nu este indicat să mâncăm noaptea deoarece organismul trebuie să faca altceva în timpul nopții (și anume să se detoxifice). Mâncatul noaptea este nociv, la fel și stropirea mâncărurilor grase cu alcool. În combinație cu felurile tradiționale din carne de miel și cu cozonacul, băuturile alcoolice pot crea reale probleme de sănătate”, avertizează doctor Menci, precizând că, dacă vreți să consumați băuturi alcoolice, vinul roșu, cât mai natural, este cel mai indicat. ”Vinul de calitate nu se bea șpriț, adică amestecat cu apă minerală sau plată”, completează nutriționistul.

Băuturile alcoolice, duşmanul siluetei

Pentru ca meniul de Paşti să nu pice greu la stomac trebuie să consumaţi mâncarea încet, cu moderaţie, într-un mediu destins, fără să priviţi la televizor sau să vorbiţi prea mult în timpul mesei. Totodată, este indicat să nu vă ghiftuiţi stomacul, să evitaţi mesele în încăperi în care se fumează şi nici nu trebuie să fumaţi în timp ce vă înfruptaţi cu bunătăţile de Paşti. ”Fumul de ţigară înrăutăţeşte digestia. De asemenea, trebuie să fim atenţi, încă de la început, la consumul de băuturi alcoolice. La o masă se poate bea un pahar de vin roşu de bună calitate, pentru femei unul de circa 130 ml, iar bărbaţii pot consuma 300 ml. Mâncarea nu trebuie stropită cu băuturi tari. Nici excesul de bere nu este bun. Deşi are o concentraţie mică de alcool, berea nu este recomandată la mesele copioase şi este contraindicată bolnavilor de diabet pentru că are maltoză, ingredient cu index glicemic foarte ridicat. Diabeticii şi hipertensivii pot bea câte un pahar de vin alb de foarte bună calitate, dar doar 130 ml. Evitaţi cocteilurile cu alcool şi lichiorurile pentru că înrăutăţesc digestia şi solicită foarte mult ficatul. Combinaţia între tutun, băutură, cafea şi mâncăruri foarte grele este una nefericită”, explică Mencinicopschi.

Directorul ICA mai spune că, în această perioadă, oamenii trebuie să fie cumpătaţi, nu doar pentru a-şi menţine greutatea, ci şi pentru a sărbători Învierea Domnului cum se cuvine. ”Cuvântul de ordine ar fi moderaţia şi conştientizarea faptului că într-o sărbătoare atât de spiritualizată Învierea Domnului nu poate fi primită în stare de ebrietate, atitudine nedemnă pentru o persoană raţională”, a punctat profesorul Gheorghe Mencinicopschi.

Cum se pot evita problemele digestive

După masă, pentru a evita problemele digestive, trebuie să aveţi la îndemână suplimente alimentare cu enzime digestive (ex: ghimbir, anghinare, papaia, ananas), care ușurează digestia, potrivit dr. Mencinicopschi.

Directorul ICA le recomandă celor care iau medicamente să evite sucurile de grepfrut pentru că acesta modifică acţiunea pastilelor, iar cei care iau medicamente pentru depresie nu trebuie să consume brânzeturi, în special sortimentele tari, precum caşcavalul. De asemenea, Mencinicopschi spune că părinţii nu trebuie să-i ghiftuiască pe copii şi nici să îi lase să consume alimente care nu sunt specifice vârstei lor.

Un preparat culinar care vă ajută în perioada Sărbătorilor Pascale este ciorba de potroace, care contribuie la detoxifierea organismului, datorită prurinelor din maţele de miel, care reglează foarte mult metabolismul azotului. Însă, această acţiune dăunează bolnavilor de gută, cărora li se recomandă să evite ciorba de potroace, a precizat doctorul Mencinicopschi.

Cei care pot face cu greu faţă tentaţiei în perioada Sărbătorilor Pascale trebuie să ştie că este normal să guste din toate pentru a-şi satisface poftele, dar trebuie să ştie când să se oprească, ”nu să guste o farfurie întreagă”, spune Valentin Vasile. ”De preferat este să gătim atât cât consumăm, nu cantităţi industriale aşa cum se obişnuieşte. Consumul de fibre din legume proaspete este esenţial la fiecare masă pentru că înlesneşte digestia”, a mai arătat instructorul de fitness.

Cookies