PRIMA REŢETĂ PENTRU PASCĂ:
Ingrediente pentru PASCĂ:
Pentru aluat:
-500 g faina
-25 g drojdie
-100 g zahar
-275 ml lapte
-100 g unt
-2 galbenusuri, un praf de sare
-coaja rasa de lamaie, portocala, esenta de rom, vanilie
Pentru umplutură folosită la PASCĂ:
-500 g branza dulce
-6 oua
-250 g zahar
-un plic zahar pudra cu aroma de vanilie
-stafide, coaja de lamaie, pesmet pentru tapetarea aluatului
PREPARARE PASCĂ:
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: Într-un castron mare cernem făina. Încălzim laptele în care dizolvăm zahărul şi vanilia. Topim şi untul, separat. În mijlocul făinii facem un gol în care pregătim maiaua din drojdie cu puţină făină şi câteva linguri de lapte călduţ.
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: Presărăm apoi peste maia o mână de făină şi o lăsăm la loc cald cam 10-15 minute, să crească. Între timp, amestecăm gălbenuşurile cu sare, coajă de lămâie sau portocală. Dăm albuşurile deoparte, se pot congela şi folosi la alte prăjituri.
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: Adăugăm la maia restul de lapte călduţ şi gălbenuşurile, amestecând cu mâna şi frământând uşor, apoi, treptat, câte puţin unt topit. Lăsăm aluatul la dospit până îşi dublează volumul.
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: Pentru umplutură, amestecăm brânza cu ouăle, zahărul, coaja de lămâie, esenţele şi praful de sare. Dacă punem şi stafide, le lăsăm câteva minute în esenţă de rom şi apoi le adăugăm. După ce aluatul a crescut, luăm o bucată şi modelăm baza păscuţei.
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: O vom pune într-o tavă rotundă tapetată cu hârtie de copt. Din restul de aluat vom pregăti împletitura.
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: Încălzim dinainte cuptorul, introducem taca cu aluatul pentru aproximativ 10 minute sau cât să prindă o crustă.
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: După ce am scos tava, presărăm peste aluat puţin pesmet şi turnăm compoziţia de brânză. În mijloc punem împletitura, în formă de cruce.
A DOUA REŢETĂ PENTRU PASCĂ:
Ingrediente PASCĂ:
500 g faina
1 cub drojdie proaspata
1 praf de sare
5 linguri zahar
200 ml lapte
3 linguri untura sau 50 g unt
2 galbenusuri
coaja de lamaie
Umplutura
500 g branza de vaci proaspata
3 oua
5 linguri cu smantana
100 g zahar
pulpa de la 2 portocale
Uns
2 oua
1 zahar vanilat
Mod de preparare PASCĂ:
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: CUM PREPARĂM ALUATUL:
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: Amestecam faina cu sarea, zaharul, coaja de lamaie, dupa care adaugam drojdia dizolvata in putin lapte caldut, untura, galbenusurile si treptat laptele. Framantam o coca nelipicioasa si acoperim, apoi lasam la dospit 1 ora
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: CUM PREPARĂM UMPLUTURA
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: Branza de vaci o amestecam cu zaharul, pulpa de portocala, amestecam smantana cu ouale batute si adaugam peste branza amestecam bine si dam la frigider.
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: Intindem coca intr-o foaie subtire si rotunda, asezam in tava tapetata cu hartie de copt si pe pereti laterali. O intepam cu furculita si adaugam 2 linguri de gris, adaugam umplutura de branza si taiem surplusul de aluat daca ne ramane.
PASCĂ, REŢETE PASCĂ: Adaugam ouale batute cu zaharul vanilat deasupra la branza si dam al cuptorul incalzit pana se rumeste frumos (cca 35-40 minute).