Păsări de pradă antrenate, aduse experimental în Parcul Cișmigiu din București să alunge ciorile și porumbeii

24 nov. 2022
11568 Afișari
Păsări de pradă antrenate, aduse experimental în Parcul Cișmigiu din București să alunge ciorile și porumbeii

Mizeria lăsată de pasările care revin zi de zi în Parcul Cișmigiu din centrul Bucureștiului – adesea porumbeii, dar și ciorile, în perioada iunie-noiembrie – tratată direct la sursă de către municipalitate, cu ajutorul ornitologilor.

UPDATE: Păsările de pradă care au survolat Parcul Cișmigiu sunt ulii erete, iar acțiunea a avut loc miercuri, 23 noiembrie, dis-de-dimineață, la ora 6.00. Într-un răspuns oficial pentru B365, în care este detaliată acțiunea se vorbește doar despre izgonirea ciorilor de semănătură și nu de porumbei.

Horia Tomescu, viceprimar, al doilea om în Primăria Capitalei, care are în gestionarea sa parcurile administrate de muncipalitate între atribuțiile sale, a anunțat joi, 24 noiembrie, că a fost implementată o soluție experimentală.

”Zona parcului a fost survolată de păsări răpitoare antrenate de specialiști să sperie și să gonească populația de păsări ce revine zi de zi în Cișmigiu.”, a anunțat acesta.

Soluția a fost propusă în cadrul studiului ”Ciorile din Grădina Cișmigiu. Vecini cu aripi”, proiect câștigător realizat de cetățeni, în cadrul secțiunii de bugetare participativă, și care se va desfășura pe o perioadă de doi ani.

”Testăm soluții noi pentru un Cișmigiu curat. După ani de zile de când problema mizeriei lăsată de păsări în Cișmigiu a rămas fără rezolvare, testăm soluții pentru a alunga păsările din parc.

În cadrul studiului ”Ciorile din Grădina Cișmigiu. Vecini cu aripi”, proiect câștigător în cadrul secțiunii de bugetare participativă, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti a desfășurat o acțiune cu caracter experimental.

Vrem să verificăm eficiența metodelor de izgonire a păsărilor care murdăresc aleile, băncile și locurile de joacă, cu ajutorul păsărilor de pradă dresate special în acest scop. Astfel, zona parcului a fost survolată de păsări răpitoare antrenate de specialiști să sperie și să gonească populația de păsări ce revine zi de zi în Cișmigiu.

Vreau să mă asigur că oamenii își pot petrece timpul liber într-un parc civilizat, în care să se poată bucura și de natură, dar și de curățenia pe care o așteaptă.”, a spus Horia Tomescu.

Parcul Cișmigiu, cea mai veche grădină a Bucureștiului cu o vechime de un secol și jumătate, amenajată în genul parcurilor engleze, trece în ultimul an printr-un proces de transformare: a fost curățat lacul, se renovează Podul Mare, a fost refăcut foișorul, urmând să fie reabilitate și locurile de joacă pentru copii.

Ce este proiectul ”Ciorile din Grădina Cișmigiu/Vecini cu Aripi“

Proiectul „Ciorile din Grădina Cișmigiu. Vecini cu aripi” a fost decis de bucureşteni, prin vot, anul trecut, în noiembrie. Inițiativa s-a calificat pe locul 2 din 4 proiecte adoptate de bucureșteni, obținând 1.111 de voturi, în cadrul procesului de bugetare participativă iniţiat de Primăria Municipiului Bucureşti.

Studiul se întinde pe parcursul a doi ani, în primul an se va observa cauza migrației și comportamentul păsărilor, iar în 2023 se vor implementa măsurile propuse.

Timp de 6 luni pe an, Parcul Cișmigiu, parcul cel mai mare și mai central al Capitalei, care se află vizavi de Primăria Capitalei, este invadat de ciori care vin să înnopteze în copaci. Acestea produc zgomot pentru locuitorii din zonă, murdăresc cu excremente băncile și aleile și pot fi sursă de infecție.

Potrivit descrierii proiectului, ideea acestui proiect a pornit de la frustrarea acumulată vizitatorii parcului și vecini față de prezența ciorilor în Cișmigiu.

Deși, în ultimii ani au fost făcute eforturi pentru spălarea mobilierului și a aleilor din Grădina Cișmigiu în sezonul cald, acestea au fost insuficiente și costisitoare.

„Un studiu de mediu (ornitologic) corect realizat ar putea furniza și cele mai bune soluții pentru a îndepărta roost-ul de ciori din Grădina Cișmigiu.”, se arată în descrierea proiectului adoptat.

Utilitatea proiectului

PMB arata că se cheltuiesc (prin ALPAB) sume ridicate pentru spălarea aleilor și a mobilierului din Grădina Cișmigiu de găinațul produs de ciori. Efectele curățeniei sunt însă limitate și, în perioada iunie-noiembrie, parcul miroase și arată insalubru.

Patrimoniul construit este distrus de excrementele ciorilor, vegetația suferă din cauza acidului uric prezent în excremente, vizitatorii și vecinii parcului sunt frustrați din cauza disconfortului olfactiv și auditiv produs de migrația zilnică a stolului de păsări, există riscul apariției unor focare de infecție cu histoplasmoză (din cauza găinațului care favorizează dezvoltarea unor fungi, ușor de inhalat în condiții de uscăciune).

Prezența stolului de ciori între lunile iunie-noiembrie face inutilă orice discuție legată de reabilitarea generală a Grădinii Cișmigiu. Până la rezolvarea acestei probleme, orice efort de a reda strălucire Grădinii Cișmigiu va fi acoperit în găinaț, timp de cel puțin 6 luni din an. Arborii bătrâni, pe care ciorile înnoptează, au început să se usuce. Vara, parcul este plin de păsări moarte și miroase ca un coteț, fiind un focar de infecție și pentru toată avifauna care locuiește în parc.

Acțiunile necesare pentru implementare adoptate:

1. Stabilirea cauzelor care generează migrația zilnică a stolului de ciori în Cișmigiu, în intervalul iunie-noiembrie, prin intermediul unui studiu de mediu realizat decătre biologi experți în ornitologie.

2. Stabilirea unor măsuri de către specialiști în mediu (pe baza studiului realizat în faza 1), care să reducă impactul migrației stolului de ciori sau să o elimine total, într-un mod minim invaziv și respectuos față de natură.

3. Implementarea măsurilor propuse pentru a reduce prezența stolului de ciori în Cișmigiu și monitorizarea eficienței acestora. Exemple: https://www.humanesociety.org/resources/what-do-about-crows https://audubonportland.org/our-work/rehabilitate-wildlife/having-a-wildlife-problem/urban-crows/downtown-crows/

Îți mai recomandăm și:

Cookies