Pasajul Unirii urmează să fie verificat de Inspectoratul de Stat în Construcții. Sesizarea a fost făcută de Ministerul Transporturilor

05 nov. 2022
9305 Afișari
Pasajul Unirii urmează să fie verificat de Inspectoratul de Stat în Construcții. Sesizarea a fost făcută de Ministerul Transporturilor
Pasajul Unirii urmează să fie verificat de Inspectoratul de Stat în Construcții. Sesizarea a fost făcută de Ministerul Transporturilor. Sursa foto: Agerpres

În urma incidentelor din ultima perioadă, Inspectoratul de Stat în Construcții va începe verificările la Pasajul Unirii din București. Ministerul Transporturilor a făcut sesizarea, în urma unei solicitări de informații publice înaintată de Buletin de București.

Pasajul Unirii urmează să fie verificat de Inspectoratul de Stat în Construcții

La sfârșitul lunii septembrie, după ce o altă autoutilitară a rămas blocată la intrarea în Pasajul Unirii (al V-lea incident), publicația Buletin de București a trimis o solicitare de informații publice către Ministerul Transporturilor.

În acea solicitare, publicația cerea informații referitoare la elementele privind siguranța rețelei rutiere, în special cele cu privire la regimul de înălțime. Mai exact, dacă indicatorul cu înălțimea maximă admisă de 3,5 metri, aflat la capetele Pasajului Unirii, respectă realitatea din teren.

În urma acestei solicitări, „cazul” a fost redirecționat către Inspectoratul de Stat în Construcții, iar instituția a oferit un răspuns:

„Sesizarea dvs. va face obiectul unor verificări care vor fi efectuate de către Inspectoratul de Stat în Construcții al Municipiului București – I.C.M.B. potrivit competențelor și atribuțiilor reglementate de legislația în vigoare, urmând ca acesta să vă transmită răspunsul potrivit prevederilor legale.”

Ce se întâmplă dacă ISC descoperă nereguli

Dacă se descoperă nereguli, potrivit legislației în vigoare, Inspectoratul de Stat în Construcții are dreptul să propună, în funcție de situație, suspendarea sau anularea atestatului pentru:

  • responsabilul tehnic cu execuţia,
  • verificatorul de proiecte ori expertul tehnic care a avut în lucru o lucrare de infrastructură.

Pe lângă verificarea implementării şi certificării a sistemelor de management al calităţii în construcţii, respectiv pe proiectanţi, executanţi și firme de consultanţă, inspectorii ISC pot cere să fie prelevate probe şi trimise la laboratoarele de analiză şi încercări autorizate, pentru a efectua încercările necesare pentru confirmarea concluziilor în controalele realizate, potrivit sursei citate.

După lucrările de punere în siguranță a Pasajului Unirii, tot mai multe autovehicule au fost implicate într-o serie de incidente: s-au blocat în poarta de gabarit de la intrarea în pasaj sau chiar la mijlocul tunelului.

Cookies