Pasajul Basarab din București va fi expertizat, în sfârșit. Nicușor Dan: Va putea fi preluat de Administrația Străzilor pentru a fi reparat și administrat

27 mart. 2023
393 afișări
Pasajul Basarab din București va fi expertizat, în sfârșit. Nicușor Dan: Va putea fi preluat de Administrația Străzilor pentru a fi reparat și administrat
Pasajul Basarab din București va fi expertizat, în sfârșit. Nicușor Dan: Va putea fi preluat de Administrația Străzilor pentru a fi reparat și administrat. Sursa foto: Facebook - Nicușor Dan

Pasajul Basarab va fi expertizat de compania Betarmex SRL, fiind singura care a participat la licitația de la începutul anului, a anunțat Nicușor Dan. Aceasta se va face într-un termen de 60 de zile.

Pasajul Basarab va fi expertizat, după ce recepția finală a fost amânată ani la rând

Nicușor Dan a transmis, pe pagina sa de Facebook, că recepția finală a Pasajului Basarab din București a fost amânată de administrațiile municipale din trecut, dar este foarte aproape de realizare.

Contractul pentru expertiza tehnică a construcției a fost atribuit:

Am atribuit contractul pentru expertiza tehnică a acestui obiectiv atât de important, dat în folosință de mai bine de 10 ani. După finalizarea acesteia, pasajul va putea fi preluat de Administrația Străzilor și va fi, în sfârșit, reparat și administrat, a transmis Nicușor Dan.

Acesta a fost atribuit companiei Betarmex SRL, fiind singura care a depus ofertă. Valoarea acestuia ajunge la 248.500 lei fără TVA.

Expertiza va avea în vedere:

  • modul în care a fost respectat proiectul,
  • calitatea materialelor folosite și a execuției lucrărilor,
  • starea tehnică a construcției, în conformitate cu reglementările ce sunt în vigoare.

La sfârșitul acesteia se va întocmi un raport care va cuprinde soluții ce au în vedere:

  • remedierea eventualelor deficiențe,
  • prioritizarea lucrărilor pentru reparații sau reabilitare, în funcție de cât de necesare sunt executările acestora.

Expertiza va avea un termen de 60 de zile, începând cu data emiterii Ordinului de începere a lucrărilor.

Pasajul Basarab a fost inaugurat de Sorin Oprescu în 2011

Ideea construcției Pasajului Basarab a fost a fostului primar general (dintre anii 2000 și 2004) Traian Băsescu, fostul ministru al Transporturilor. Licitația pentru desemnarea constructorului s-a desfășurat în timpul mandatului lui Adrien Videanu, succesorul lui Traian Băsescu, conform Club Feroviar.

Licitația pentru construirea pasajului suprateran peste liniile de cale ferată s-a finalizat cu alegerea asocierii spaniolo-italiană FCC Construccion – Astaldi (ultima schimbându-și numele în WeBuild, între timp).

După mai multe amânări, lucrările la pasaj s-au finalizat. Cel care a inaugurat construcția a fost Sorin Oprescu pe data de 19 iunie 2011. La acea vreme, primarul a cerut o placă pe care să fie inscripționat „Început de Băsescu, terminat de Oprescu”. Astfel, placa a fost pusă pe pasaj.

Pasajul Basarab a fost doar inaugurat, nu și recepționat. În vara din anul 2021, PMB a explicat, la solicitarea Clubului Feroviar, că au existat două încercări în cazul recepționării pasajului. Acestea s-au realizat în anii 2015 și 2018, în momentul în care au fost înființate comisii care să faciliteze această procedură, printr-o Dispoziție de Primar.

În perioada care a trecut de la inaugurarea pasajului, primăria Capitalei a fost condusă, în ordine, de Sorin Oprescu, Ștefănel Dan Marin (PMP), Răzvan Sava (PNL) – ambii interimari după arestarea doctorului Oprescu – Gabriela Firea (PSD) și Nicușor Dan (independent, susținut de PNL). Trăgând linie, patru primari n-au fost în stare să recepționeze pasajul. Rămâne de văzut dacă Nicușor Dan va fi în stare să facă recepția.

Nicușor Dan a declarat, astăzi, 27 martie 2023, că Pasajul Basarab va fi expertizat.

Te-ar mai putea interesa și:

Cookies