Pasaje din cărţile scrise în închisoare de Gigi Becali şi Cristi Borcea

de:
30 iun. 2015
24 Afișari
Pasaje din cărţile scrise în închisoare de Gigi Becali şi Cristi Borcea

Deţinuţii celebri Gigi Becali și Cristi Borcea au scris câteva cărți pentru a ieși din spațiile gratiilor, arată adevarul.ro.

Gigi Becali a scris în închisoare patru cărţi, graţie cărora s-a întors în libertate cu trei luni mai devreme. Este el însuşi şocat de această postură: „Dacă mi-ar fi spus cineva în tinereţe că voi scrie o carte, l-aş fi considerat nebun. Ideea că eu aş putea să stau ore întregi cu pixul în mână în faţa unor foi de hârtie mi s-ar fi părut o glumă proastă”. Şi totuşi, pentru că legea îi permite oricărui deţinut din România să se transforme peste noapte în om de ştiinţă, Becali a luat pixul în mână şi a scris: „Aşa, tată, să pornim la drum”. Este una dintre puţinele propoziţii pe care le-a aşternut în prima sa operă, „Becali şi Steaua”, pentru că, odată pornit la drum, Gigi a cam lăsat pixul jos şi s-a hotărât să umple cele 263 de pagini ale cărţii cu poze, facsimile de ziar şi frânturi de text copiate din „Gazeta Sporturilor”.

Spre final se ajunge la dezacorduri grosolane şi la istorisirea expeditivă a unor meciuri obscure: „Vizitatorii din Norvegia avea o singură victorie din şase meciuri în cupele europene. Chipciu a punctat în minutul 21, Latovlevici a făcut-o în 37 şi ecuaţia calificării a fost rezolvată”. Toate acestea – sub înaltul patronaj al lui Friedrich Nietzsche, din care se citează la începutul lucrării.

Gigi Becali se apucă apoi de a doua lucrare ştiinţifică („Muntele Athos, patria ortodoxiei”), sărind cu uşurinţă de la relatarea detaşată a cronicarului sportiv la stilul cucernic al pelerinului de la muntele sfânt: „De zeci de ori, cu frică de Dumnezeu, dar şi dragoste şi dorinţă de mărturisire, mi-am apropiat condeiul de foaie, dar m-am oprit, căci vrednic nu mă simt să scriu despre Locurile Sfinte şi atleţii lui Hristos, monahii”.

În a treia carte, „Becali şi politica”, Gigi scrie cam tot ce-i trece prin cap: despre familie, democraţie, corupţie, homosexuali, reţele sociale şi, bineînţeles, despre el: „Am fost de mic un lăudăros, oricât a încercat mama mea să mă corecteze. (…) Lăudăroşenia a crescut când vedeam cât bine am făcut şi că nu mă laudă nimeni. Şi uite aşa, mă lăudam singur”.

Primele 40 de pagini din ultima „lucrare ştiinţifică” a lui Gigi Becali („Becali. Parlamentul Europei şi Parlamentul României”) converg către o idee unică şi măreaţă: nedreapta persecutare a ciobanilor fără studii superioare. Sunt enumeraţi zeci de oameni cu faimă care au reuşit în viaţă fără facultate, de la Bill Gates şi Steve Jobs, până la Charlie Chaplin, Paulo Coelho şi Lady Gaga. „Din cei 44 de preşedinţi ai Statelor Unite ale Americii, nouă preşedinţi nu au avut studii universitare”, se încurajează Gigi Becali, care o trece la capitolul „fără studii” inclusiv pe regina Angliei.

Opera lui Cristi Borcea

Condamnat la 6 ani şi 4 luni de închisoare în „Dosarul Transferurilor”, Cristian Borcea a scris şi el o carte în penitenciar. O „lucrare ştiinţifică” în care autorul apare pozat cu ochelari de soare la ochi şi cu trabuc în gură. „Ce înseamnă de fapt această carte? Este încercarea mea de a-mi oferi experienţa, de a-i învăţa şi pe alţii ce înseamnă să conduci un club de fotbal în România. Ce este obligatoriu să faci, ce nu trebuie făcut niciodată”. Borcea scrie aceste rânduri din puşcărie, unde a ajuns tocmai din cauza modului fraudulos în care a condus clubul de fotbal Dinamo.

Cartea este intitulată pompos „Am fost preşedintele unui vis, Dinamo Bucureşti”. Sunt 150 de pagini în care un condamnat pentru spălare de bani se prezintă ca un guru al marketingului şi se laudă că a salvat de la faliment clubul pe care l-a prejudiciat cu aproape cinci milioane de euro.

Cookies