După debandada provocată ieri în aeroporturi, TAROM trebuie să ofere despgubiri. Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) este cea care a stabilit valoarea compensațiilor. Aceasta se va situa între 250 și 600 de euro. Pentru a beneficia de compensare, pasagerii afectați trebuie să depună o cerere de rembursare.
În contextul incidentelor legate de anularea unui număr important de zboruri operate de compania TAROM, pe data de 8.07.2024, conducerea Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a invitat, la sediul său, pe 9.07.2024, reprezentanţii acestei companii, pentru a discuta modalităţile concrete prin care pasagerii afectaţi de aceste anulări vor fi despăgubiţi. Din discuţie a reieşit că, în urma evenimentelor de pe 8.07.2024, TAROM va despăgubi toţi pasagerii care au achiziţionat bilete direct de la companie şi care depun cerere de rambursare a compensaţiilor, conform legii, informează ANPC.
Pasagerii care au avut bilete la zborurile anulate de ieri trebuie să trimită un e-mail către TAROM. Trebuie să facă dovada plății biletului și să trimită și bonurile fiscale sau facturile pentru eventualele costuri făcute cât timp avionul nu s-a ridicat de la sol (sunt incluse cazarea, transportul și obiectele de igienă).
Cei care și-au cumpărat bilete prin intermediari trebuie să ceară despăgubiri de la firmele respective. ANPC anunță că în cazul în care compania refuză să ofere compensații, păgubiții îi pot face reclamație. Aceasta poate fi depusă pe site-ul ANPC (pentru firmele românești) sau pe cel al Centrului European al Consumatorilor (pentru firmele din alte state membre ale Uniunii Europene).
Reprezentanții TAROM au fost chemați astăzi la ANPC pentru a stabili cum anume vor fi acordate despăgubirile. Pasagerii care aveau un bilet pentru un zbor de mai puțin de 1.500 de kilometri vor primi 250 de euro. Suma crește la 400 de euro pentru zborurile mai lungi de 1.500 de klilometri, între statele membre ale Uniunii Europene. Aceeași sumă o vor primi și cei care aveau de parcurs o distanță cuprinsă între 1.500 de kilometri, până la 3.000 de kilometri. Pentru alte cazuri care nu au fost cuprinse în mențiunile de mai sus, pasagerii vor fi despăgubiți de TAROM cu 600 de euro.
Distanța se calculează în funcție de ultima destinație în care pasagerul ajunge după ora prevăzută pe bilet, au adăugat reprezentanții ANPC.
În luna, reprezentanții ANPC și cei ai TAROM au stabilit o serie de măsuri pentru situații de acest gen. Nemulțumiri există în continuare, însă. Și asta pentru că În cazul în care zborul este anulat, pasagerul nu primește banii înapoi. Cumpărătorul va fi despăgubit cu un voucher electronic pe care îl poate folosi vreme de un an.
În cazul anulării unui zbor, al întârzierii acestuia cu mai mult de 3 ore la sosire, precum şi în situaţia de overbooking, pasagerii au posibilitatea de a primi compensaţia financiară sub formă de voucher electronic care poate fi utilizat pentru achiziţionarea de bilete TAROM, în termen de un an de la data emiterii. Valoarea acestora este de 350 de euro pentru o compensaţie de 250 de euro, de 500 de euro pentru compensaţie de 400 de euro şi de 750 de euro pentru compensaţie de 600 euro, anunță ANPC.
Peste 2.000 de pasageri au fost afectați de situația de ieri din Aeroportul Otopeni. La o compensație minimă de 250 de euro, compania aeriană care este deja cu un picior în groapă, va avea de plătit compensații de jumătate de milion de euro.
Serviciul de Transport Aerian Român nu mai înregistrează profit de aproape două decenii. Din 2007 până în 2022, adică vreme de 15 ani, a reușit să acumuleze datorii de peste 210 milioane de euro.
Te-ar putea interesa și: