ARHIVA B365

Parlamentul European începe audierea comisarilor desemnați.Corina Crețu va fi audiată pe 1 octombrie

Comisarii care vor fi supuși luni tirului de întrebări al eurodeputaților sunt suedeza Cecilia Malmstrom (comerț), maltezul Karmenu Vella (mediu, afaceri maritime și pescuit), croatul Neven Mimica (cooperare internațională și dezvoltare) și germanul Gunther Oettinger (economia și societatea digitală), informează Agerpres.

Audierea tuturor comisarilor se va încheia la 7 octombrie, fiecare ședință urmând să dureze aproximativ trei ore.

Comisarul european desemnat al României, Corina Crețu, care va deține portofoliul de politică regională, va fi audiat miercuri, 1 octombrie, în comisia de specialitate a Parlamentul European.

Chestionarele, consultate de EUobserver, conțin câteva întrebări generale, precum: ce îi califică pentru post; ce îi motivează; ce garanții de independență pot oferi Parlamentului European; cum intenționează să răspundă pentru acțiunile lor.

Membrii PE pot respinge un comisar sau pot cere schimbarea portofoliului, lucru pe care l-au făcut atât în 2004, cât și în 2009. Potrivit site-ului EUbusiness, eurodeputații ar putea respinge și de această dată cel puțin unul dintre comisari.

Francezul Pierre Moscovici, desemnat pentru portofoliul afacerilor economice și financiare, britanicul Jonathan Hill, desemnat comisar pentru servicii financiare și piețele de capital, și spaniolul Miguel Arias Canete, desemnat comisar pentru acțiune climatică și energie, vor fi, cel mai probabil, în centrul atenției.

La 22 octombrie, Parlamentul European urmează să se exprime prin vot în plen asupra întregii componențe a Comisiei care va fi condusă de luxemburghezul Jean-Claude Juncker.

Noua echipă a lui Juncker va supraveghea politica celor 28 de state membre ale UE, cu o populație de peste 500 de milioane de locuitori. Blocul comunitar este cea mai mare economie din lume, însă trebuie să facă față unor provocări uriașe.

Marcată de un șomaj ridicat în rândul tinerilor și de pericolul deflației, economia în pierdere de viteză a Europei riscă să cadă în acalmie pentru următorii zece ani. În același timp, la granițele sale, UE se confruntă cu provocări precum Rusia și jihadiștii islamiști.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button