BAZAR

Parlamentul European a votat Directiva anti-fumat.Când dispar ţigările mentolate și slim de pe piaţă

Directiva europeană prevede, de asemenea, ca 65% din ambalajul pachetelor de ţigări să fie acoperit cu imagini care conţin avertismente privind riscurile pentru sănătate. Totodată, potrivit legii care a trecut de legislativul european, ţigările electronice vor putea fi vândute doar dacă vor invoca beneficii asupra sănătăţii. Foarte important, însă, decizia nu este definitivă, ea trebuind să treacă şi de Consiliul Uniunii Europene, cea de-a doua instituţie implicată în mecanismul de codecizie a Uniunii Europene. Astfel, după votul de marţi, urmează negocieri dificile şi îndelungate cu Consiliul UE pentru o versiune finală a Directivei anti-fumat.

Scopul controversatei legi este de a descuraja fumatul în rândul tinerilor, scrie Gândul.

România nu este avantajată de trecerea amendamentului privind ţigările slim şi cele mentolate, întrucât acestea reprezintă 15% din piaţa totală românească. În plus, pentru ţara noastră, accizele – care provin şi din industria tutunului – au adus încasări de 9,9 miliarde de lei la bugetul de stat în primul semestru din 2013. 

Totuşi, chiar şi în varianta puţin probabilă că legea va trece de Consiliu în varianta în care a plecat marţi din Parlament, va mai dura până ca ea să fie integrată în legislaţia românească. Mai exact, din momentul în care Consiliul de Miniştri şi Parlamentul European adoptă această lege (cel mai probabil, în prima parte a lui 2014), cele 28 de state membre au 18 luni la dispoziţie pentru a adapta directiva la legislaţia naţională – şi a o face, deci, lege românească. Pe urmă, producătorii au trei ani pentru a renunţa la ţigările aromate, iar termenul se extinde cu încă cinci ani pentru ţigaretele mentolate. Aceasta înseamnă că, în cel mai rău caz pentru industria tutunului din România, ţigările mentolate vor dispărea de pe piaţă în 2023.


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button