Parlamentul a adoptat proiectul de modificare a Codului Silvic, după doi ani de dezbateri

de:
26 feb. 2015
0 Afișari
Parlamentul a adoptat proiectul de modificare a Codului Silvic, după doi ani de dezbateri

„Am votat cu toată încrederea, alături de colegii mei, noul Cod Silvic. După șase ani în care, din păcate, am putut constata cu toții problemele generate de ambiguitățile Codului precedent, chiar se simțea nevoia îmbunătățirii cât mai rapide a cadrului legal existent în domeniul silviculturii și vreau să le mulțumesc, pe această cale, tuturor parlamentarilor care au susținut demersul nostru”, a declarat Grațiela Gavrilescu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, printr-un comunicat de presă remis de Ministerul Mediului.

Una dintre prevederile importante ale noului Cod se referă la administrarea judicioasă a fondului forestier naţional, pe baza principiului teritorialităţii. Devine, astfel, prioritară administrarea micilor proprietăţi forestiere de până la 10 ha pentru care, în prezent, nu sunt asigurate administrarea sau serviciile silvice (circa 500.000 ha). Studiile arată că din această zonă provin mare parte din tăieriile ilegale din pădure.

„A fost o dezbatere de aproximativ doi ani, în care asociațiile profesionale, specialiști, ONG-uri, reprezentanți de marcă ai Academiei Române și ai Academiei de Științe Agricole și Silvice, producători de mobilă, întreprinderi de exploatare, proprietari de păduri s-au implicat cu seriozitate și responsabilitate pentru elaborarea noului Cod, într-o formulă care să fie agreată și chiar susținută de cei interesați”, a aprecizat ministrul Grațiela Gavrilescu.

Potrivit noului Cod Silvic, vânzarea masei lemnoase se va face în baza unui regulament aprobat prin hotărâre a Guvernului, pornind de la următoarele principii:

valorificarea superioară a masei lemnoase;

valorificarea masei lemnoase pe picior se va face doar către operatori economici atestati;

sprijinirea dezvoltării satului românesc prin prelucrarea locală a masei lemnoase;

prioritatea alocării resurselor de materiale lemnoase necesare încălzirii locuinţelor populaţiei;

transparenţa vânzării şi comercializării masei lemnoase;

obligativitatea prelucrării de către operatorii comerciali, în proporție de 40%, a bușteanului achiziționat;
măsuri antimonopol prin care un operator economic nu va putea achiziţiona sau procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masă lemnoasă, din fiecare specie;

asigurarea cu prioritate de masă lemnoasă pentru producătorii din industria mobilei din păduri de stat; aceştia vor avea

drept de preempţiune la cumpărarea de masă lemnoasă, la oferta de preţ şi în condiţii egale de vânzare.

Cookies