ARHIVA B365

Eduard Hellvig, noul șef al SRI: „Corupţia reprezintă un factor de risc pentru siguranța națională”

UPDATE: Eduard Hellvig este noul șef al Serviciului Român de Informaţii (SRI), a decis, luni, Parlamentul. Cu 494 voturi pentru și 15 contra, Hellvig a fost votat pentru a prelua șefia SRI.  

”Vă mulţumesc pentru încrederea acordată şi pentru punctele de vedere exprimate! SRI a cunoscut în ultimii ani un proces amplu de modernizare. În viziunea mea, prioritatea SRI trebuie să fie consolidarea performanţei: combaterea corupţiei. Corupţia reprezintă un factor de risc. Evoluţiile recente ne-au demonstrat cât de important este controlul democratic. În viziunea mea, atribuțiile SRI trebuie să fie imbunatatirea performantelor. Evolutiile recente ne-au demonstrat cat de imporatant este controlul parlamentar si colaborarea cu CCR. Vă asigur de disponibilitatea mea de a colabora”, a spus Hellvig, de la tribuna Parlamentului.

„Cu toate că s-au înregistrat progrese majore în ultimii ani, corupția reprezintă în continuare un factor de risc pentru siguranța națională, afectând economia și subminând funcționarea instituțiilor. Când istoria s-ar putea să nu mai aibă vreodată răbdare cu noi, dacă vrem ca România să rămână în picioare, va trebui să avem un stat puternic, clădit pe un parteneriat democratic cu proprii cetățeni și pe pilonii instituționali solizi”, a mai spus Hellvig.

„Aștept să îmi cunosc colegii și împreună cu ei să continuăm lucrurile bune care au avut loc la SRI.
Instituția nu are probleme de imagine. A fost o campanie electorală extrem de solicitantă și am apreciat că SRI a rămas o instituție independentă. Această independență a SRI față de corpul politic trebuie să meargă mai departe. Pe fond nu cred că există probleme fundamentale”, a declarat Eduard Hellvig imediat după depunerea jurământului în Parlament. 

Noul director al SRI a anunțat că va demisiona din PNL, primele demersuri urmând a fi făcute chiar astăzi. 

„Din acest moment sunt demisionar din PNL. Nu voi mai avea sub nicio formă niciun fel de activitate politică”, a spus el. 

Nominalizarea lui Eduard Hellvig a fost deja validată în comisia de specialitate pentru controlul Serviciului, la propunerea preşedintelui Klaus Iohannnis.

Tot luni, plenul reunit va adopta hotărâri de modificare a componenţei Comisiilor de cod electoral şi de revizuire a Constituţiei, dacă PNL şi PSD ajung cu negocierile la un punct comun, scrie romaniatv.net.

Birourile Permanente ale Camerelor au decis ca şedinţa de aprobare a lui Eduard Hellvig ca director al SRI să aibă loc luni, începând cu ora 16.00.

Citeşte şi: Cât va câştiga Eduard Hellvig ca director al Serviciului Român de Informaţii

Comisia de control al activităţii SRI a avizat, marţi, favorabil nominalizarea acestuia la şefia Serviciului, la propunerea preşedintelui Klaus Iohannis.

A doua zi după ce a fost propus de preşedintele Klaus Iohannis, Eduard Hellvig a primit susţinerea publică a UNPR pentru şefia SRI.

Citeşte şi: Eduard Hellvig, despre legile Big Brother: În următoarele şase luni vom rezolva această problemă

În schimb, PSD a discutat în BPN despre susţinerea lui Eduard Hellvig, stabilind că parlamentarii social-democraţi vot vota favorabil, dar apreciind că este necesară o discuţie publică despre modul în care funcţiile din instituţiile importante sunt preluate de putere.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button