ARHIVA B365

Parlamentarii vor bani pentru biserici. Au adus amendamente la buget pentru lăcașurile de cult

Anul acesta, cele mai multe amendamente privind construirea şi modernizarea de biserici au ajuns direct la Comisia de Buget-Finanţe, care dă raportul final asupra proiectului. Asta i-a nemulţumit pe aleşii din Comisia pentru Culte, care erau până acum primii care analizau propunerile în acest domeniu. În acest an au avut de votat un singur amendament.

„Propun finanţarea cu suma de 1 milion de roni pentru finalizarea construcţiei primei biserici, mă rog, cu hramul Sfântul Nectarie Taumaturgu. Este în sectorul 5”, a spus Nicolae Păun, deputat al minorităților, potrivit Digi24. 

Fără dezbateri, Comisia pentru Culte a respins amendamentul. La Buget-Finanţe mai sunt altele care încă aşteaptă un vot. De exemplu, 110.000 de lei pentru subzidirea Mănăstirii Ţet, din judeţul Alba, sau 160.000 de lei pentru colectarea apelor la Mănăstirea Dintr-un Lemn. Ambele propuse de deputatul UNPR, Iacob Puşcaş.

Alt parlamentar, altă dorinţă. Senatorul Cristiana Anghel vrea restaurarea unei mănăstiri din judeţul Olt, din care provine.

„E monument istoric. Este construită la 1818 şi pentru că este păcat să se distrugă un monument”, a spus Cristiana Anghel, senator ALDE. 

Proiectul de buget pentru anul 2016 nu prevede bani pentru modernizarea ori construirea de biserici. Premierul Dacian Cioloş susţine că aceasta este mai degrabă treaba autorităţilor locale şi a enoriaşilor. Vicepremierul Vasile Dîncu subliniază că asta nu înseamnă neapărat că aşa vor sta lucrurile.

„Există investiţii care se vor finanţa şi anul viitor din programe pornite în anii trecuţi. Deci nu există o lipsă de finanţare să spunem programatică a Bisericii, ci este pur si simplu o reprioritizare a resurselor în acest an”, a spus Vasile Dîncu, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Decizia asupra propunerilor va fi luată de către Comisia pentru Buget-Finanţe, care dă raportul final asupra proiectelor.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button