ARHIVA B365

PARLAMENTARII români, NEMULŢUMIŢI de programul de lucru încărcat

Programul parlamentarilor a fost convenit de Victor Ponta și Klaus Iohannis şi a fost anunțat după consultările de la Cotroceni. Conform stenogramei ședinței Biroului Permanent al Camerei Deputaților, între aleși a intervenit o discuție încinsă privind programul de lucru.

„Am înţeles, nemulţumirea este că lucrăm trei zile, dacă se poate, să lucrăm o zi şi un sfert. Sau putem să aprobăm on line, cumva, şi să nu mai venim şi să primim salariul direct pe card? Cred că asta se doreşte, nu? Asta e marea nemulţumire, de marţi să fie miercuri, de miercuri să fie marţi, de marţi să fie luni seara şi, dacă putem, să luăm şi decontările pe avion şi să nu mai venim, că ne păcălim!”, a spus Zgonea în şedinţa Biroului Permanent de luni, potrivit stenogramei citate de stiripesurse.ro.

Discuţia a pornit de la faptul că unii membri ai Biroului au ridicat probleme în privinţa noului program de lucru al Camerei în care deputaţii lucrează luni şi miercuri în plen, iar marţi şi joi în comisii, spre deosebire de vechiul program de lucru cu primele două zile din săptămînă în plen şi restul în comisii.

Liderul deputaţilor UDMR Mate Andras Levente a arătat că doreşte ca votul final asupra proiectelor de legi să nu fie fixat miercuri la 17.30, ci mai devreme, la ora 14.00.

„Deci domnule preşedinte, Comitetul liderilor a funcţionat în felul următor, eu m-am întâlnit cu domnul lider Neacşu şi am spus că nu sunt de acord, în ceea ce priveşte votul final la 17,30, am solicitat ca votul final să fie la ora 14,00 deci ora două după amiază şi am spus că, în principiu, sunt de acord cu acest program, inclusiv miercuri plen, aducând chiar exemplul că, în ziua de joi, era plen când preşedintele Camerei era Bogdan Olteanu, în mandatul 2004-2008. Şi am spus că sunt de acord cu acest program, dar votul final să fie la ora 14, nu am fost de acord cu 17,30”, a spus Mate Andras.

Liderul grupului minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian a spus, la rândul său, că noul program nu funcţionează şi trebuie găsită o soluţie realistă.

„Domnule preşedinte, are legătură cu realismul programului, şi dacă o să vă uitaţi la toate corelaţiile care se fac, şi cele administrative şi absolut tot, o să observaţi că nu este realist. Eu am mai spus acest lucru, o să îl mai spun o dată, o să îl mai spun, probabil, şi în viitor, până când o să găsim o soluţie realistă. Nu are legătură cu numărul de zile, nu vreau să intru în tabloidul naţional cu discuţia asta, vreau să discutăm lucrurile cât se poate de logic şi de managerial. Nu funcţionează acest program, asta este realitatea!”, a afirmat Pambuccian.

El a argumentat că noul program nu lasă timp deputaţilor să studieze până în ziua de plen de miercuri rapoartele întocmite marţi de comisii.

Valeriu Zgonea a arătat că acest program a fost la propunerea liderilor de grup, a fost adoptat în unanimitate şi că deputaţii au fost acuzaţi până acum de non transparenţă şi opacitate la comisii.

„Eu am spus o chestiune pe care văd că, deocamdată, dumneavoastră o infirmaţi, dar realitatea mi-o confirmă mie, că noi, în acest moment, suntem acuzaţi de non transparenţă şi opacitate la comisii, că lucrăm în paralel cu plenul şi nu ştie nimeni ordinea de zi a comisiilor permanente. Că ne facem fiecare că lucrăm noaptea şi venim cu rapoartele, pe brânci, dimineaţa şi le aprobăm în plen, netrecute prin Comitetul liderilor sau aprobate de urgenţă şi că această modalitate, făcută în ultimii patru-cinci ani, cu concursul tuturor, la vot sau mai puţin la vot, tacit, în opoziţie, ne-a adus în această situaţie în care lumea spune – se lucrează, se pun pe ordinea de zi, nu ştim când, nu ştim când vin rapoartele – şi săptămâna trecută, în stenogramă, s-a arătat foarte clar cum au venit cu zece minute înainte”, a replicat Zgonea.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button