Parlamentare 2020 în București. Votanți, candidați, secții de votare – tot ce trebuie să știi despre alegerile de azi

06 dec. 2020
89 Afișari
Parlamentare 2020 în București. Votanți, candidați, secții de votare - tot ce trebuie să știi despre alegerile de azi

Duminica aceasta, pe 6 decembrie, românii sunt chemați la urne pentru a vota deputații și senatorii care îi vor reprezenta în Parlament în următorii 4 ani. Potrivit datelor publicate de Autoritatea Electorală Permanentă, peste 18 milioane de români sunt înscriși pe listele de vot din țară, în timp ce în Diaspora sunt 740 de mii de români ce figurează cu drept de vot.

Pe teritoriul României sunt organizate 18.802 de secții de votare, dintre care peste 1.200 în București, pentru 18.191.396 de cetățeni. În străinătate, cei 740.367 de români înscriși pe listele electorale sunt așteptați la vot în 748 de secții organizate. Tot peste hotare, 35.508 de persoane au ales votul prin corespondență, prin platforma votstrainatate.ro. Persoanele aflate în izolare, în spital sau în carantină la domiciliu pot vota asemenea persoanelor invalide sau vârstnice, cu ajutorul urnei mobile, doar dacă și-au exprimat în avans această dorință și dacă au furnizat toate actele necesare autorităților.

Care este programul secțiilor de votare?

Alegerile parlamentare 2020 se desfășoară în zilele de 5 și 6 decembrie în străinătate, în timp ce în țară secțiile de votare din țară – deci, inclusiv din București – sunt deschise doar duminică, 6 decembrie. Programul alegerilor este cel obișnuit: secțiiles–au deschisla ora 7:00 și vor fi închise la ora 21:00 de către președintele biroului electoral al secției de votare. Persoanele care se află la coadă pentru a vota după ora 21 vor putea să își exercite acest drept, însă doar până la ora 23:59. Mai mult, „Pentru toţi cetăţenii cu drept de vot există libertate de mişcare între ora 5,00 dimineaţa în data de 6 decembrie şi ora 1,00 dimineaţa în data de 7 decembrie”, a declarat Raed Arafat în cadrul ședinței de Guvern din data de 4 decembrie.

Care sunt măsurile de protecție din sălile de vot? De ce document ai nevoie pentru a vota?

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a stabilit pentru acest tur de alegeri o serie de măsuri menite să asigure protecția tuturor persoanelor care participă la acest scrutin, întocmai cum s-a întâmplat la alegerile locale care au avut loc la finalul lunii septembrie. Purtarea măştii de protecţie pentru a acoperi nasul şi gura, distanţare fizică de cel puţin 1 metru între participanţii la procesul electoral, dezinfecţia periodică a mâinilor, cât şi după fiecare contact direct cu alte persoane, dezinfecţia sediilor secţiilor de votare, potrivit reglementărilor în vigoare, dar și măsurarea temperaturii sunt cele mai importante măsuri luate împotriva răspândirii noului coronavirus.

Accesul în sala de votare se va face respectând regulile impuse de autorități împotriva pandemiei – nu mai mult de 5 votanți în sală în același timp, la distanță de cel puțin un metru fiecare. Aceștia se vor dezinfecta pe mâini atât la intrarea în clădire cât și la intrarea în sala de votare și vor purta masca de protecție corespunzător pe toată durata votării, mai puțin în momentul identificării, cand vor fi rugați să își dea jos masca pentru câteva secunde.

Cetățenii români cu domiciliul în România trebuie să aibă la ei pentru identificare cel puțin unul dintre următoarele: cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic sau carnetul de serviciu militar în cazul elevilor din şcolile militare. Dacă actul a expirat în perioada 1 martie – 6 decembrie 2020, persoanele pot vota cu acesta, de asemenea persoanele care împlinesc pe data de 6 decembrie 18 ani pot vota.

Care este miza acestor alegeri? Cum vor fi reprezentate partidele?

În urma alegerilor de duminică vor fi aleși 136 de senatori din totalul de 2.477 de candidați, în timp ce 4.659 de candidați speră la unul dintre cele 329 de locuri de deputat. Față de alegerile parlamentare din 2016, numărul candidaților a crescut simțitor, de la 6.476 la 7.136 de candidați în prezent.

Dintre aceștia, 42 sunt candidați independeți pentru Camera Deputaților și doar unul pentru Senat. Aceste alegeri sunt de tipul scrutinului de listă, adică fiecare partid politic întocmește liste cu parlamentarii pe care îi propune spre votare. Cei mai importanți candidați ai unui partid sunt așezați în fruntea listei, deoarece primele nume au șansele cele mai ridicate de a ocupa un loc în noul Legislativ.

Partidul Mișcarea Populară (PMP) este partidul cu numărul cel mai mare de candidați, 641, urmat de Partidul Național Liberal (PNL) cu 640 de candidați, Pro România cu 639, Partidul Social Democrat (PSD) cu 631, Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR), cu 621 reprezentanți și Alianța USR-PLUS cu 616 candidați (USR – 390 candidați, PLUS – 226 candidați).

Un nou sistem de securizare a datelor pentru aceste alegeri

Anul acesta, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a pus în funcțiune un nou sistem de securizare a datelor, de tip blockchain. Avantajul oferit de un astfel de sistem este acela că, odată introduse în sistem, informațiile nu mai pot fi modificate. „Acest sistem de tip blockchain a fost utilizat prima dată în 2008 la criptomonede și deschide premisele unei dezvoltări a sistemului de vot electronic și online pentru că acestea pe astfel de sisteme se bazează ca finalitate în transparența și în creșterea siguranței acestui sistem de vot. Sistemul acela de la secția de votare, tableta și sistemul informatic de centralizare a proceselor verbale vor asigura o transparență crescută prin publicarea pe platforma voting.aep.ro a unor informații mai sigure și mult mai complete”, a declarat pentru Digi 24 Florin Mitulețu, președintele AEP.

 

Cookies