Parisul, model de administrație. Consultare publică: zona din jurul Catedralei Notre-Dame, decisă de parisieni. Lucrările de restaurare avansează

01 oct. 2021
63 Afișari
Parisul, model de administrație. Consultare publică: zona din jurul Catedralei Notre-Dame, decisă de parisieni. Lucrările de restaurare avansează
Paris, model de administrație. Consultare publică: zona din jurul Catedralei Notre-Dame, decisă de parisieni. Lucrările de restaurare avansează

În timp ce, la București, Catedrala Neamului a fost construită fără nicio consultare, la Paris, administrația orașului vrea să afle părerea parisienilor față de felul în care va arăta la final tot ansamblul de la Catedrala Notre-Dame.

Cui aparține catedrala Notre-Dame? Turiștilor sau parisienilor? La această întrebare pare să fi răspuns administrația Parisului. Printr-o acțiune simplă, Primăria arată că știe cum să atingă mândria de cetățean al capitalei Franței, oricât de greu de stârnit ar fi sentimentul de comunitate al locuitorilor eterogeni ai unei metropole. Astfel, primăria Parisului îi lasă pe parisieni să decidă felul în care va arăta într-un final tot ansamblul din jurul catedralei Notre-Dame. Reamenajarea exteriorului face parte din efortul de reconstrucție al simbolului Parisului, după incendiul devastator care a cuprins acoperișul catedralei.

  • Pe 15 aprilie 2019, un incendiu a devastat turla din lemn a catedralei Notre-Dame din Paris, unul dintre cele mai vizitate monumente din Europa. O mare parte a acoperișului a ars într-un incendiu care a creat un val de emoţii la nivel mondial.

Chiar dacă la prima vedere opinia parisienilor, față de aspectul final, ar părea secundară, întrucât simbolul Franței este văzut în principal ca un obiectiv turistic, primarul Parisului spune că parisienii trebuie să-și revendice locul, făcând posibilă primirea celor 12-20 de milioane de credincioși.

„Notre-Dame este o bijuterie care are nevoie de un decor”. Cuvintele folosite de Anne Hidalgo, primarul Parisului, rezumă ambiția municipalității pentru catedrală și împrejurimile sale. Luni, în somptuoasa sală Arcade a Primăriei, consiliul orașului i-a adunat pe arhitectul-șef Emmanuel Grégoire, rectorul și protopopul catedralei, Monseniorul Patrick Chauvet și primarul Centrului Parisului. Aceștia au prezentat cele patru echipe selectate pentru a lucra la reamenajarea celor cinci hectare din jurul monumentului.

Patru echipe selectate pentru a lucra la reamenajarea zonei din jurul catedralei au fost anunțate la 27 septembrie 2021, în urma unei consultări internaționale lansate în primăvara anului 2021. O consultare publică este organizată până la 30 noiembrie 2021. Proiectul câștigător va fi numit la sfârșitul lunii iunie 2022.

Harta împrejurimilor Catedralei Notre-Dame. Sursa FOTO: Primăria Parisului 
Harta împrejurimilor Catedralei Notre-Dame. Sursa FOTO: Primăria Parisului

„Vrem ca parizienii să revendice locul, făcând posibilă primirea celor 12-20 de milioane de credincioși, vizitatori anuali și turiști”, a anunțat arhitectul-șef Emmanuel Grégoire, care a invitat parisienii să aleagă unul dintre cele patru proiecte internaționale finaliste pentru amenajarea împrejurimilor catedralei Notre-Dame.

Împrejurimile Catedralei Notre-Dame, imagine dintr-un proiect câștigător. Sursa: Primăria Parisului
Împrejurimile Catedralei Notre-Dame, imagine dintr-un proiect câștigător. Sursa: Primăria Parisului

Consolidarea a luat sfârșit. Încep lucrările de restaurare. Exteriorul va fi amenajat de anul viitor

În timp ce este așteptată opinia parisienilor, lucrările la Catedrală avansează. Lucrările de securizare şi de consolidare la catedrala Notre-Dame din Paris au fost finalizate în septembrie, urmând ca acum să înceapă etapa lucrărilor de restaurare.

Urmează în scurt timp lansarea unei licitaţii pentru selectarea companiilor care vor lua parte la lucrările de restaurare şi a unei „companii care să realizeze curăţarea în profunzime a zidurilor interioare şi a podelelor catedralei la începutul acestei luni”.

„Catedrala este în acest moment deplin securizată în urma unei etape care a cuprins în principal demontarea schelelor care se aflau pe clădire în momentul incendiului, demontarea orgii, curăţarea a două dintre capele, plasarea unor elemente de susţinere din lemn dedesubtul contraforţilor, degajarea şi sortarea vestigiilor, precum şi securizarea punctului de intersecţie cu transeptul”, au comunicat autoritățile Parisului.

Preşedintele Emmanuel Macron a promis că edificiul va fi reconstruit într-o perioadă de cinci ani. Chiar dacă lucrările nu vor putea fi finalizate în acest interval, monumentul trebuie redat circuitului religios până pe 16 aprilie 2024, când este preconizată celebrarea unei slujbe în naos.

 

Cookies