Părinții nu mai pot pune copiilor mai mult de trei prenume. Lege promulgată de președinte

22 apr. 2022
943 Afișari
Părinții nu mai pot pune copiilor mai mult de trei prenume. Lege promulgată de președinte

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care modifică regulile privind actele de stare civilă. Una dintre modificările importante aduse legislației existente este că prenumele declarat la data înregistrării nașterii unui copil nu poate fi format din mai mult de trei cuvinte.

Schimbarea numelui și a prenumelui va fi posibilă la cerere în mai multe situații. De exemplu, pot solicita schimbarea persoanele care consideră că au nume ridicole sau prea lungi, scrie B1, care analizează documentul.

Aceeași lege prevede că modificarea fără drept ori plastifierea certificatelor de stare civilă, adică a celor de naștere, căsătorie sau deces, va duce automat la anularea lor. Nulitatea se constată de către ofițerii de stare civilă, funcționarii din cadrul D.E.P.A.B.D. sau din cadrul serviciilor publice comunitare de evidență a persoanelor ori ofițerii de stare civilă din cadrul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare de carieră ale României.

Actul normativ vizează modificarea şi completarea Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civilă, precum şi abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 41/2003 privind dobândirea şi schimbarea pe cale administrativă a numelor persoanelor fizice și aduce mai multe schimbări în procedura privind eliberarea actelor de stare civilă.

Legea promulgată poate fi găsită integral AICI.

Îți recomandăm să citești și:

Cookies