Jucăriile periculoase au fost depistate de comisarii ANPC atât în magazinele din Bucureşti, precum şi în alte judeţe din ţară, respectiv Ilfov, Bistriţa – Năsăud, Bihor, Constanţa şi Mureş. Lista acestora a fost făcută publică la solicitarea B365.ro.
Zece jucării pe care nu ar trebui să le luaţi acasă
Una dintre jucăriile interzise în Capitală este sunătoarea pentru copii, fabricată în China, care prezintă risc de sufocare deoarece conţine repere mici ce pot fi înghiţite, susţin inspectorii Protecţiei Consumatorului.
O altă jucărie considerată periculoasă, este setul „Novel„, produs tot în China, care datorită componentelor mici ce pot fi înghiţite cu uşurinţă ar putea cauza sufocarea copilului.
Din aceleaşi motive au fost interzise şi seturile de jucării „Baby Sway Bell” şi „Baby Concert„, precum şi setul de jucării de baie, toate fabricate în China.
Jucăriile Yoyo sunt, de asemenea, interzise în magazinele din Bucureşti pentru că prezintă risc de ştrangulare datorită alungirii corzii jucăriei care poate forma o buclă în jurul gâtului copilului.
Măştile de carnaval, fabricate în China, au fost interzise pentru că prin utilizarea lor copiii riscă să se sufoce şi să se asfixieze deoarece nu se realizează ventilaţia suficientă a căilor respiratorii.
Pentru că prezintă risc de rănire, au fost oprite de la comercializare păpuşile şi seturile de şase maşinuţe X-Treme din China, prima jucărie pentru că are muchii accesibile tăioase, iar cea de-a doua deoarece între scutul şi caroseria maşinii există o fantă care permite introducerea degetelor copilului, iar acesta se poate răni.
Citiţi instrucţiunile de utilizare ale jucăriilor
„Din domeniul jucăriilor avem cele mai multe raportări prin RAPEX şi cele mai mari comunicări. Majoritatea sunt produse în China şi sunt considerate periculoase pentru că pun în pericol viaţa şi sănătatea copiilor. Noi putem acţiona în aceste cazuri pe linie de etichetare, în sensul că pe etichetă trebuie să se regăsească informaţii corecte şi complete astfel încât consumatorul să ia cea mai bună decizie, în cunoştinţă de cauză, pe care altfel nu ar fi luat-0. Recomandăm părinţilor ca, în această perioadă, să cumpere jucării adecvate vârstei copiilor”, a precizat Samuel Calotă, vicepreşedintele ANPC.
Autorităţile recomandă consumatorilor să achiziţioneze jucării numai din magazine şi raioane specializate, unde se eliberează factură şi bon fiscal, necesare în cazul unei eventuale reclamaţii. În plus, părinţii ar trebui să verifice existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, traduse în limba română. „La jucăriile alimentate electric, dacă sunt branşate direct la reţea, verificaţi starea cablului şi prizelor. Dacă jucăria utilizează un transformator/redresor, verificaţi ca acesta să furnizeze o tensiune mai mică de 24 V. Este indicat ca părinţii să supravegheze copiii atunci când se face alimentarea jucăriei”, avertizează comisarii ANPC.
În urma controalelor efectuate în luna decembrie 2010, comisarii ANPC au retras de la comercializare 249 de jucării periculoase, alte 13.735 jucării care aveau abateri de informare şi marcare fiind opririte temporar de la comercializare, până la remedierea deficienţelor. Din cauza neregulilor constatate au fost aplicate 275 de amenzi contravenţionale, în toată ţara, în valoare de aproximativ 615.000 lei.