Parcurile răsuflă uşurate: Legea betonării spaţiilor verzi nu a fost adoptată

de:
09 nov. 2010
0 Afișari
Parcurile răsuflă uşurate: Legea betonării spaţiilor verzi nu a fost adoptată

Camera Deputaţilor, cameră decizională în acest caz, ar fi trebuit să voteze luni şi marţi articolele proiectului de modificare a OUG 114/2007 prin care se interzicea schimbarea destinaţiei terenurilor amenajate ca spaţii verzi, indiferent că figurează sau nu ca atare în documentaţiile de urbanism şi indiferent dacă se află în proprietate publică sau privată.

Adoptarea modificării Ordonanţei ar fi dat mână liberă la eliminarea spaţiilor verzi din Capitală şi la demararea mai multor proiecte imobiliare în parcurile bucureştene şi aşa puţine.

Votul de luni a fost amânat, iar marţi deputaţii au decis să trimită proiectul de modificare a ordonanţei înapoi la Comisia pentru Administraţie Publică, Amernajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic a Camerei Deputaţilor. Deputaţii au luat decizia cu 90 de voturi pentru, nici un vot împotrivă şi o abţinere. Opoziţia nu a luat parte la şedinţă.

Comisia pentru Amenajarea Teritoriului trebuie să întocmească un raport suplimentar în termen de două săptămâni asupra proiectului de lege. Această soluţie de compromis a fost susţinută de toate partidele politice şi de Guvern.

Comisia de administraţie a Camerei a întocmit, iniţial, raport favorabil de adoptare a proiectului de lege privind aprobarea OUG, deşi Senatul a respins Ordonanţa 114/2007 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei 195/2005 privind protecţia mediului.

ONG-urile de mediu salută neadoptarea modificărilor şi cer ca reprezentanţii lor să participe la şedinţa Comisiei în care se va discuta soarta OUG 114/2007 şi ca ordinea de zi a Comisiei să fie publicată pe situl Camerei cu câteva zile înaintea dezbaterii, după ce, ultima dată, chestiunea ordonanţei a fost introdusă pe ordinea de zi doar în ziua lucrărilor.

Luni, aproximativ 200 de reprezentanţi ai asociaţilor pentru protecţia mediului au protestat în faţa Palatului Parlamentului blocând, spontan, pentru câteva minute, traficul în Piaţa Constituţiei din Bucureşti. 42 dintre protestatari au fost amendaţi de către Jandarmerie cu câte 500 de lei pentru că au participat la un miting neautorizat.

Protestele ecologiştilor au continuat şi marţi, de data aceasta în plenul Camerei Deputaţilor, unde protestatarii au desfăşurat bannere prin care denunţau genocidul spaţiilor verzi. Bannerele le-au fost confiscate de către forţele de ordine ale Camerei.

Cookies