ESENTIAL

Parcurile Cișmigiu și Carol, restaurate și revitalizate. Proiectele au o valoare de 4 milioane euro

Primarul general, Sorin Oprescu, a cerut Consiliului General al Municipiului București să aprobe două proiecte privind privind participarea Capitalei în cadrul Proiectului „Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural” din Parcul Cişmigiu, respectiv Parcul Carol, prin accesarea Granturilor Norvegiene. Practic municipalitatea își propune să atragă 4 milioane euro, fonduri nerambursabile 100% de la Guvernul Norvegian, pentru restaurarea și reabilitarea celor două parcuri ale Capitalei. Perioada de implementare a proiectelor nu trebuie să depășească 30 aprilie 2016. 

Potrivit proiectului prezentat consilierilor generali, lucrările ce vor fi realizate în Parcul Cișmigiu cuprind:

– restaurare podul mare și Podul cu Nuci, restuarare alei pietonale, retenție ape meteorice

– canalizare pluvială alei, irigații (sistem simplu cu aspensoare), alimentare cu apă și canalizare, toalete

– înlocuire stâlpi iluminat , restaurare, relocare stâlpi iluminat originali, curățire grafitti Cetate

– restaurare izvor Eminescu, restaurare izvor Sissi Stefanidi, restaurare Grotă, propunere semnalistică. 

Conform Raportului de Expertiză Tehnică, realizat în 2010, Podul Mare este degradat atât din punctul de vedere al elementelor principale de rezistenţă – betonul armat fiind degradat, cât şi al căii podului şi al racordării cu terasamentele. Podul Mare a fost construit în 1930 şi în prezent are o valoare de inventar de doar 120.575 de lei. Ce-i drept, lucrările ar urma să coste aproximativ 1,632 milioane lei. O situaţie asemănătoare se înregistrează şi în cazul Podului de Nuc, construit şi el în 1930, la care lucrările ar urma să coste 1,292 milioane lei. Valoarea de inventar a podului este de 122.659 lei. Și la Podul de Nuc există probleme la structura de rezistenţă, precum degradarea puternică a grinzilor marginale, beton dislocat la partea inferioară, armături decopertate şi corodate, dar şi la calea podului. 

Și în Parcul Carol sunt proiectate o serie de lucrări de restaurare și amenajare. Potrivit proiectului, dacă Primăria Capitalei va primi finanțarea de două milioane de euro vor fi realizate următoarele lucrări în Parcul Carol:

– restaurare alei pietonale și alee centrală

– refacere grădină franceză Cantacuzino, restaurare suprafață de călcare pod/trepte/platformă, înlocuire piatră naturală, amenajare ansamblu Giganți, amenajare insulă, panouri semnalistice.

– sistem de aspensoapre pentru irigații, alimentare cu apă canalizare, toalete.

Pentru a putea aplica pentru Granturile Guvernului Norvegian, proiectele trebuie aprobate de Consiliul General. Primăria Capitalei are termen până pe 7 aprilie pentru a depune dosarele în vederea obținerii finanțării nerambursabile de 4 milioane euro. 

Parcul Cișmigiu este cea mai veche grădină publică din București. Amenajarea parcului a fost realizată de Wilhelm Mayer, directorul Grădinilor Imperiale din Viena și a fost terminată în 1847. Parcul Cișmigiu se află pe lista monumentelor istorice din București.

Parcul Carol are o suprafață de 45 de ha și a fost amenajat între anii 1900-1906 după planurile arhitectului peisagist elvețian francez Eduard Redont.


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button