Parcul Văcărești, mai aproape de realizare: CGMB a avizat suprafața administrativă a parcului

de:
21 mai 2015
1 Afișari
Parcul Văcărești, mai aproape de realizare: CGMB a avizat suprafața administrativă a parcului

UPDATE: Consilierii generali au avizat, joi, 28 mai, suprafeţa administrativă ce va urma să facă parte din aria naturala protejată „Parcul Natural Văcăreşti”.

Proiectul de hotarare a revenit pe ordinea de zi a CGMB deoarece precedentele hotarari au fost adoptate in sedinte atacate in contencios administrativ de prefectul Capitalei.

UPDATE. La ședință participă și alpinistul Alex Găvan, care încearcă să-i convingă pe consilieri să voteze proiectul.

UPDATE: Pe ordinea de zi a şedinţei CGMB de joi se află un proiect de hotarare privind abrogarea Hotararii Consiliului General al Municipiului Bucuresti nr.83/29.04.2014 si avizarea suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata „Parcul Natural Vacaresti”.

Pe 29 aprilie 2014, Consiliul General al Municipiului București a stabilit suprafaţa administrativă ce va urma să facă parte din aria naturală protejată. Dintre cele 183 de hectare care delimitează zona, aproximativ 40 sunt însă proprietate privată sau în litigiu. Proiectul de hotărâre avizat pe 29 aprilie 2014 va fi abrogat şi va fi supusă din nou la vot avizarea suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata „Parcul Natural Vacaresti”.

Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi a şedinţei CGMB, după ce primarul Capitalei, Sorin Oprescu, s-a întâlnit, în urmă cu o săptămână, cu reprezentanții Asociației Parcul Natural Văcărești și cu responsabilii Direcției de Mediu din Primăria Municipiului București, pentru a discuta despre suprafața viitorului Parc Natural Văcărești. Astfel, la discuție s-a decis dispunerea de documente care să permită reintroducerea pe ordinea de zi a ședinței Consiliul General al Municipiului București a proiectului de hotărâre privind avizarea suprafeței administrative ce va urma să facă parte din aria naturală protejată a Parcului Național Văcărești. 

„SUSTIN Parcul Natural Vacaresti! Pe baza punctului de vedere solicitat de Primaria Municipiului Bucuresti in data de 9 aprilie 2015, Ministerul Mediului Apelor si Padurilor a transmis astazi, 21 mai 2015 – in calitate de administrator al zonei – clarificarile legate de suprafata viitorului Parc Natural Vacaresti si sustinerea studiului de fundamentare. In aceste conditii, m-am intalnit astazi cu reprezentantii Asociatiei Parcul Natural Vacaresti, respectiv Cristian Lascu, Dan Barbulescu si Alex Gavan si responsabilii Directiei de Mediu din Primaria Municipiului Bucuresti si impreuna am decis ca dispunem de documente revizuite care ne permit sa reintroducem pe ordinea de zi a sedintei Consiliului General al Municipiului Bucuresti proiectul de hotarare privind avizarea suprafetei administrative ce va urma sa faca parte din aria naturala protejata Parcul Natural Vacaresti.”, a scris Sorin Oprescu pe pagina de Facebook, atașând trei poze de la întâlnire postării.

Este vorba despre zona naturală de 183 de hectare, situată pe arealul Lacului Văcărești din Sectorul 4, cuprinsă între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârșești și Splaiul Dâmboviței. Această zonă a favorizat apariția în interiorul orașului a unui ecosistem natural, specific unei delte, cu o vegetație cuprinzând sute de specii de plante și o bogată diversitate de animale și păsări.

În Balta Văcărești sau Delta Văcărești, cum a mai fost numită zona, există 94 de specii de păsări, Potrivit legislaţiei internaționale sunt în jur de 40 de specii ocrotite la nivel european, și circa 20 de specii ocrotite pe plan mondial. Tot aici crește cea mai mică plantă cu floare din lume, vizibilă doar cu lupa, dar şi mamifere ca vidra sau vulpea. Mai multe detalii, AICI

Cookies