Ministerul Mediului: Parcul Văcăreşti va fi ecologizat în întregime

de:
27 mai 2016
1 Afișari
Ministerul Mediului: Parcul Văcăreşti va fi ecologizat în întregime

Echipe ale Administrației Naționale ‘Apele Române’ (ANAR) au început acțiunile de ecologizare mecanizată a întregului areal al Parcului Natural Văcărești, inițiativa urmând să se deruleze până spre sfârșitul săptămânii viitoare, a anunțat, vineri, într-un comunicat de presă transmis vineri de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP).

‘La solicitarea ministrului Mediului, Cristiana Pașca Palmer, echipe ale Administrației Naționale ‘Apele Române’ ecologizează mecanizat întregul areal al Parcului Natural Văcărești. Acțiunea a demarat în 23 mai 2016 și va dura cel puțin până la finalul săptămânii viitoare. În paralel, vor fi inițiate procedurile de selecție pentru servicii specializate de pază și monitorizare a ariei protejate, 24 de ore din 24. Măsurile au fost stabilite în urmă cu o săptămână, în cadrul unei vizite de lucru în teren a ministrului Cristiana Pașca Palmer împreună cu echipa sa, imediat după ce ‘Delta dintre blocuri’ a fost declarată oficial parc natural, devenind astfel primul parc urban din România și din Europa continentală’, arată sursa citată.

Potrivit ministerului de resort, în teren au fost mobilizate buldozere, excavatoare și camioane pentru înlăturarea tuturor cantităților de deșeuri din construcții, depozitate ilegal în ultimii ani. Până în prezent, a fost evacuat un volum de 100 metri cubi de deșeuri, echivalentul a circa 25% din cantitatea totală de deșeuri din parcul natural. Totodată, cu ajutorul utilajelor terasiere și a basculantelor de mare tonaj s-a nivelat drumul de exploatare de pe coronamentul barajului de pământ. În plus, în cadrul acțiunii vor fi montate blocuri din beton care să limiteze accesul auto neautorizat.

Reamintim că, pe 16 mai 2016,  Delta Văcărești a fost declarată, prin Hotărâre a Guvernului, parc natural, instituindu-se, astfel, regimul de arie naturală protejată.

Parcul natural Văcărești se întinde pe o suprafață de 186 de hectare, iar în ultimii 22 de ani în acest areal s-a format un ecosistem acvatic cu întinderi de mlaștini, ochiuri de apă, stufăriș, perdele de trestie și stuf. De asemenea, în zonă au fost identificate specii din mai multe grupe, respectiv: mamifere, păsări, reptile și amfibieni, faună piscicolă cu peste 90 de specii.

Cookies