Parcul Natural Văcărești trece în administrarea Primăria Capitalei de la Ministerul Mediului. Cine se va ocupa efectiv de întreținerea parcului natural

29 oct. 2021
75 Afișari
Parcul Natural Văcărești trece în administrarea Primăria Capitalei de la Ministerul Mediului. Cine se va ocupa efectiv de întreținerea parcului natural

Consiliul General a aprobat, vineri, înființarea Administrației Parcul Natural Văcărești, care se va ocupa de întreținerea parcului natural.

Consiliul General a aprobat înființarea Administrației Parcul Natural Văcărești, instituție care va funcționa pe lângă Primăria Capitalei și care se va ocupa de întreținerea parcului natural.

”O uriaşă oportunitate pentru Bucureşti, este Parcul Naţional Văcăreşti. După cum v-am informat, am depus o cerere pentru preluarea în administrare a acestui parc, cererea a fost aprobată de către Agenţia Naţională pentru Arii Protejate. În urma acestei aprobări, venim azi în şedinţa de Consiliu cu structura care va gestiona această arie protejată, Parcul Văcăreşti. Este o structură nouă şi azi aprobăm înfiinţarea acestei administraţii, urmând ca apoi să transferăm şi să angajăm persoane pe cele 20 de poziţii pe care le prevede organigrama”, a declarat primarul general, Nicușor Dan, în conferința de presă susținută înainte de ședința Consiliului General.

Potrivit proiectului adoptat, noua instituție va avea 20 de posturi, din care trei de conducere și va fi finanțată de la bugetul local al Municipiului București. Sediul instituției va fi pe strada Uioara din Sectorul 4.

Care este componența Administrației Parcul Natural Văcărești

Structura minimă de personal necesară administrării Parcului Natural Văcărești, aprobată de Agenția Națională pentru Arii Naturale Protejate este următoarea:

1. un director – cu experienţă în domeniul administrării ariilor naturale protejate sau, dacă nu este posibil, în domeniile protejarea şi conservarea biodiversităţii, managementul durabil al resurselor naturale regenerabile, activităţi de educare/conştientizare în domeniul conservării naturii, cercetare în domeniul ştiinţelor naturale, biodiversităţii;

2. un specialist – în ştiinţele vieţii care să se încadreze la codul 213 din Clasificarea ocupaţiilor din România, cu experienţă în domeniul administrării ariilor naturale protejate sau, dacă nu este posibil, în domeniile protejarea şi conservarea biodiversităţii, managementul durabil al resurselor naturale regenerabile, activităţi de educare/conştientizare în domeniul conservării naturii, cercetare în domeniul ştiinţelor naturale, biodiversităţii;

3. un specialist – în domeniul educaţiei ecologice, cu experienţă în domeniul administrării ariilor naturale protejate sau, dacă nu este posibil, în domeniile protejarea şi conservarea biodiversităţii, managementul durabil al resurselor naturale regenerabile, activităţi de educare/conştientizare în domeniul conservării naturii, cercetare în domeniul ştiinţelor naturale, biodiversităţii;

4. un specialist – în domeniul tehnologiei informaţiei, prezentând avantaj specializarea în GIS şi/sau baze de date;

5. un economist – de preferat cu specializare în economia mediului;

6. un jurist sau, după caz, avocat în baza unui contract de asistenţă juridică şi reprezentare;

7. un şef activitate de teren, control;

8. 8-10 agenţi de teren.

Parcul Natural Văcărești, arie naturală în mijlocul Bucureștiului

Lacul Văcărești este un lac antropic aflat în cartierul Văcărești din București, sectorul 4, cu o suprafață de 189 ha, cuprins între Calea Văcărești, Șoseaua Olteniței, Șoseaua Vitan-Bârzești și Splaiul Dâmboviței (între târgul auto de la Vitan și podul de la fostul Abator).

Lacul Văcărești din București a fost conceput ca parte a amenajării complexe a râului Dâmbovița. Ca și Lacul Morii, care însă a fost finalizat, Lacul Văcărești trebuia să facă parte din sistemul hidrologic de apărare a Bucureștiului împotriva inundațiilor. Lucrările au început în anul 1986, ocazie cu care a fost demolată și Mănăstirea Văcărești, dar au fost sistate după 1989, astfel că, în prezent, a rămas unul din marile proiecte neterminate ale perioadei comuniste.

În cei peste 20 de ani cât a fost neglijată, zona Lacului Văcărești a fost recucerită de natură. Locul, cunoscut în prezent și ca „Groapa Văcărești”, este alimentat de izvoare subterane, care au permis creșterea unei vegetații diverse și a unor viețuitoare, ca păsări (inițial, 94 de specii), între care stârci, egrete, cormorani, pescăruși, lebede, lișițe, rațe sălbatice, muscarul negru, animale acvatice ca șerpi de apă, tritoni, dar și vulpi, iepuri, vidre și bizami, care supraviețuiesc într-un ecosistem stabil. În anul 2014, au fost fotografiate mai multe exemplare de vidră (Lutra lutra) specie protejată. Prezența acestui mamifer la Văcărești este un indicator al sănătății ecosistemului.

Tags:
Cookies