Parcul Natural Văcărești ar putea ajunge la Primăria Capitalei. Cine îl administrează acum și care sunt marile probleme

22 feb. 2021
267 Afișari
Parcul Natural Văcărești ar putea ajunge la Primăria Capitalei. Cine îl administrează acum și care sunt marile probleme

În şedinţa de vineri a Consiliului General al Municipiului Bucureşti ar putea fi dezbătut acest proiect.

Parcul se află în administrarea Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate, instituţie publică centrală aflată în subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

„Având în vedere interesul major al municipalităţii pentru promovarea şi dezvoltarea Parcului Natural Văcăreşti, arie naturală protejată de interes naţional instituită prin Hotărârea de Guvern nr. 349/201, luând în considerare braconajul şi incindentele ce au pus în pericol starea de conservare a speciilor protejate de floră şi faună aflate în arealul ariei şi în contextul în care Parcul Natural Văcăreşti nu are nici până în prezent un plan de management şi un regulament al ariei naturale protejate aprobate conform prevederilor legale în vigoare, municipalitatea consideră ca fiind o prioritate preluarea în administrarea Municipiului Bucureşti a ariei naturale”, se arată în referat.

Aceste probleme persistă de ceva vreme

În data de 1 septembrie 2020, într-o scrisoare comună, 29 de ONG-uri au semnat pentru protecţia Parcului Natural Văcăreşti.

Printre organizaţiile semnatare se numără: WWF România, Societatea Ornitologică Română, Conservation Carpathia, Ecopolis, Fundaţia pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, CeRe. Centrul de Resurse pentru Participare Publică, ActiveWatch, Eco-Civica, Greenpeace România, A.R.C.E.N., Asociaţia Salvaţi Dunărea şi Delta, se arată într-un comunicat postat pe site-ul Asociaţiei Parcul Natural Văcăreşti (APNV).

Acestea solicitau: aprobarea de urgenţă a regulamentului parcului; identificarea urgentă şi aplicarea unei soluţii pentru paza parcului; aplicarea măsurilor urgente de conservare pentru managementul apei şi al biodiversităţii parcului; însuşirea planului de management realizat de către APNV, punerea acestuia în dezbatere publică şi aprobarea lui până la sfârşitul anului 2020; utilizarea bugetului alocat prin AFM pentru implementarea măsurilor urgente de management şi a viitorului plan de management.

„În iulie 2018, modificările legislative (OUG 75/2018) au eliminat posibilitatea organizaţiilor non-guvernamentale de a administra arii naturale protejate, fără a pune în schimb o alternativă viabilă. Agenţia Naţională pentru Arii Naturale Protejate (ANANP), autoritatea responsabilă care a preluat sarcina administrării ariilor protejate, nu a reuşit să găsească soluţiile şi resursele necesare atingerii măcar a stadiului anterior de administrare, acest lucru determinând degradarea continuă a patrimoniului natural din România. Actualmente, România se află în procedură de infringement din cauza incapacităţii de a proteja şi gestiona reţeaua Natura 2000”, se arată în scrisoare.

Semnatarii menţionează că, la doi ani de la preluarea administraţiei de către ANANP, „parcul nu mai are o structură de administrare funcţională, nu are consiliu ştiinţific şi consiliu consultativ şi nici corp de rangeri”. Totodată, regulamentul parcului şi planul de management nu sunt aprobate.

Cookies