Parcul Lacul Morii se va realiza cu un proiect imaginat de o echipă româno-belgiană: zonă de poduri către o pădure semi-udă și piesa de rezistență, insula

31 oct. 2022
15438 Afișari
Parcul Lacul Morii se va realiza cu un proiect imaginat de o echipă româno-belgiană: zonă de poduri către o pădure semi-udă și piesa de rezistență, insula

A fost desemnat câștigătorul concursului internațional de soluții pentru amenajarea Lacului Morii din București: o echipă mixtă de arhitecți, peisagiști și biologi româno-belgiană care a imaginat proiectul în care va fi amenajată o suprafață de 16,6 hectare de teren din jurul lacului de acumulare de pe râul Dâmbovița, Lacul Morii.

Cea mai bună soluție a fost aleasă din proiectele depuse de 11 echipe care au intrat în concurs, 4 din străinătate (Olanda, Canada, Franta, Belgia) și jurizate de oameni de elită din arhitectură: arhitecți peisagiști din Grecia, Elveția, Germania și membri ai Ordinului Arhitecților din România.

Proiectul căștigător aparține autorului principal Metapolis Arhitects Mircea Munteanu – Cristian Panaite, împreună cu colaboratori arhitecți și peisagiști. Concursul internațional a fost organizat de administrația Ciucu de la Sectorul 6.

Cum va arăta Parcul Lacul Morii, în viziunea câștigătorului contractului de proiectare

Zona care urmează să fie amenajată are 16,6 hectare și pornește de la stăvilarul Ciurel și Parcul Crângași, continuă în paralel cu promenada deja amenajată (pe zona verde dintre dig și case), cuprinde „Insula Îngerilor”, merge mai departe pe partea de vest a lacului, până la canalul Dâmboviței.

Echipa de arhitecți și peisagiști din România și Belgia au propus în primul rând o unificare a promenadei Lacului Morii cu Parcul Crângași, astfel încât spațiul verde să devină un tot unitar.

Apoi, de-a lungul zonei de promenadă cu lungimea de peste 2 km va fi o amenajare liniară, însă deloc monotonă. Traseul pietonal care pornește de la Parcul Crângași până la insulă, în paralel cu promenada, va fi unul spectaculos, cu vegetație structurată pe patru paliere de înălțime, facilități sportive, de relaxare și de petrecere a timpului liber.

”Proiectul demonstrează o mare sensibilitate față de caracterul peisajului în intregimea sa cu diferitele sale grade de antropizare, intervențiile de reabilitare ecologică și peisagerră reverberează în tot sectorul 6.

Aportul la biodiversifitatea zonei se face prin trei strategii: amenajarea zonei de poduri într-o pădure semi-udă, creșerea suprafeței și complexității vegetației acvatice și folosirea unei palete complexe de plante structurate pe mai multe paliere de înălțime și care se succed dinstre dig către limitele parcului într-o tranziție graduală.”, a declarat Radu Tudor Ponta, arhitect, membru al juriului.

Insula Lacul Morii, piesa de rezistență

Insula Lacul Morii, sau „Insula Îngerilor”, în care nu s-a mai investit de la Revoluție, va prinde și ea viață. De altfel, ea va fi punctul central de atracție al întregului parc. Acolo se vor putea organiza evenimente culturale și sportive, va avea plajă, debarcader și pontoane pentru sporturile nautice. Vegetația de aici va fi una luxuriantă, cu o paletă complexă de arbori, arbuști și flori. După insulă, amenajarea continuă spre vest, cu o mini-pădure urbană, terenuri sportive și traseu de biciclete.

Investiția totală va fi de 20 de milioane de euro, iar lucrările vor fi etapizate

După anunțarea câștigătorului concursului de soluții, urmează semnarea contractului de proiectare, apoi va fi demarată documentația tehnică pentru obținerea autorizației de construire.

„ Proiectarea va începe săptămâna viitoare, vă aștept la discuții, trebuie să ne apucăm repede de treabă, să vedem care va fi etapizarea. Aveți o perioadă de 3-4 luni pentru proiectare”, le-a transmis Ciprian Ciucu arhitecților.

Investiția totală a acestei ample lucrări este de circa 20 de milioane de euro, iar lucrările vor fi etapizate, pe următorii trei ani. Anul viitor vor fi demarate primele lucrări. „O să începem cu insula și cu zona adiacentă digului care a fost deja amenajat. Faza a doua va merge către comuna Chiajna. Pentru acest proiect sunt disponibile fonduri europene, pe care suntem pregătiți să le accesăm”, promite primarul.

În cadrul concursului internațional de soluții pentru amenajarea peisagistică la Parcului Lacul Morii a mai fost oferit un premiu II, în valoare de 148.254 de lei (fără TVA), un premiu III în valoare de 74.127 de lei (fără TVA) și o mențiune onorifică. Premiul II a fost câștigat de NBC Arhitect S.R.L., premiul III de Tera Design Studio S.R.L., iar mențiunea de Office of Adrian Phiffer.

Îți recomandăm și:

Cookies