„Parcul-junglă” din Sectorul 6 FOTOGALERIE

„Parcul-junglă” din Sectorul 6 FOTOGALERIE

Lacul Morii, colţ cu Șoseaua Virtuţii. Aici se află unul din principalele spaţii verzi ale Sectorului 6. Numai că, parcul Crângaşi este atât de verde încât iarba a ajuns să depăşescă gardul la înălţime şi să aibă în unele locuri aproape doi metri. Dacă în partea dinspre Bulevardul Constructorilor, maşinile de tăiat iarbă ale Administraţiei Domeniului Public Sector 6 au muşcat timid din „gazonul sălbatic”, în partea dinspre lac, de anul trecut, nimeni de la primărie n-a mai pus piciorul. Mărturie stau spusele pensionarilor care locuiesc în blocurile de lângă şi care, de când a dat caldura, îşi petrec mai tot timpul în parc.

Doamna Mioara, alături de domnul Popescu şi domnul Pantazi, toţi pensionari, ştiu zona ca-n palmă. „Am locuit aici până în ’86. Exact unde-i parcul aveam şi eu casa. Ne-au demolat comuniştii şi ne-au mutat la bloc. De atunci şi până acum n-a fost niciodată(n.r. – parcul), în halul ăsta lăsat de izbelişte. E bătaie de joc”, se revoltă doamna Mioara. În stânga sa, cu o pereche de ochelari de soare pe nas şi c-o pălărie albă pe genunchi, domnul Popescu are o atitudine ceva mai pragmatică: „Spuneţi-mi vă rog, că poate ştiti mai bine, pentru ce plătesc eu taxe la Primăria Sectorului 6?”, se întrebă retoric, cu o urmă de guturai în glas, pensionarul. Pledoaria celor doi este însă colorată din când în când de domnul Pantazi, care scapă tangenţial printre buze câte-o înjurătură la adresa edilului local: „Am ajuns să ne mănânce şerpii din cauza lu ăsta”, murmură acesta.

În centrul parcului, de jur-împrejurul terenului de fotbal, iarba este şi mai mare decât lângă aleea cu banca pensionarilor. Atât de înaltă încât, dacă nu eşti atent, rişti să calci în picioare cetăţenii care îşi fac somnul de prânz în aer liber.

Cu toate că nu este week-end, ci o zi banală din timpul săptămânii, parcul este animat: mame cu sugari, tineri îndrăgostiţi sau muncitori în pauza de masă. Între aceştia şi un domn parcă puţin cam obosit pentru acea oră, însă revoltat pe măsură. Nu din cauza ierbii înalte şi a florei sălbatice, ci din cauza preţurilor practicate la terasa de lângă terenul de fotbal. „Sunt 40 de grade dom’le. Mori de sete şi ăştia-ţi dau berea cu cinci lei, când ea în Cora e doi lei. Nişte nemernici! Făceţi-le poză!” , încheie aproape urlând cetăţeanul tulburat. După sudoarea de pe frunte, cămaşa cu mânecile suflecate şi pantalonii de culoare neagră, pare că are dreptate în legătura cu setea.

Dincolo de preţurile de la terasă, problema „gazonului” din Parcul Crângaşi este aproape străină administraţiei locale. Potrivit viceprimarului Sectorului 6, Demirel Spiridon, iarba a scăpat angajaţilor ADP din cauza că au fost detaşaţi la o lucrare mai importantă. „Din câte ştiu eu mai toata lumea lucrează pe lângă Pasajul Basarab, la amenajare. Vor să-i dea drumul acum şi totul trebuie să fie pus la punct. Nu ştiu în detaliu care este situaţia”, explică pentru B365.ro viceprimarul.

Cu toate acestea, la prima vedere flora sălbatică pare totuşi să aibă un preţ pentru autorităţi. Ziua în amiaza-mare, printre boscheţii înalţi care sufocă trandafirii, doi paznici sunt la datorie şi au grijă, probabil, ca iarba să nu fie călcată de trecători.