Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor anunță că Parcul Izvor ar putea fi inclus în noul PUG al Bucureștiului ca „spațiu verde neconstruibil”.
La data de 3 octombrie, ONG-ul s-a întâlnit și a discutat mai multe aspecte cu o echipă a Administrației Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB), ce are în administrare parcul din centrul orașului.
Am vorbit despre demersul nostru de a include în noul PUG întreaga suprafață a parcului ca spațiu verde neconstruibil și despre solicitarea trimisă către PMB privind modificarea sau anularea proiectului ce prevede construcții în parc și „relocări” de arbori (Proiect de Amenajare și Modernizare Parc Izvor Hașdeu), transmite Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor pe Facebook.
Cu această ocazie, ONG-ul s-a bucurat să afle că ALPAB nu susține proiectul ce prevede construcțiile în parc și „relocările” de arbori.
Sistemul de irigații din parc nu este funcțional, iar Grupul de Inițiativă Parcul Izvor a aflat că, pe de o parte, sunt analizate intern documentele mai vechi, iar pe de altă parte, se caută și alte soluții la situația actuală.
ONG-ul a discutat cu echipa ALPAB și despre cum se fac toaletările de arbori, despre tunderea gazonului/ pajiștilor și despre protejarea puieților răsăriți natural:
Am reținut că tunderea gazonului este necesară pentru efectuarea stropirilor anti-căpușe și anti-țânțari și că, în general, intervențiile asupra vegetației se doresc a fi doar cele strict necesare.
În fiecare toamnă, strângerea frunzelor căzute pe alei și pe pământ este o provocare pentru angajații parcului. Se crede că folosirea suflantelor ar ușura munca angajaților:
Noi ne-am exprimat opinia că în realitate suflantele nu numai că nu ajută, dar produc și poluarea aerului cu vapori de motorină, praf și produc poluare fonică. Prin urmare, dorim renunțarea la suflante, transmite ONG-ul.
Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor subliniază că „frunzele nu sunt gunoi”.
ALPAB a fost de acord să nu mai strângă frunzele chiar de peste tot, dar a ținut să explice reprezentanților Asociației că, o problemă o reprezintă faptul că frunzele moarte devin bălegar peste iarnă, iar primăvara se îndepărtează greu și împiedică creșterea ierbii și a altor plante:
Noi credem că îmbogățirea solului prin descompunerea frunzelor moarte este benefică pentru vegetație și ar merita să fie lăsate peste iarnă și să se strângă primăvara ce mai rămâne din ele.
ONG-ul a transmis echipei ALPAB ca pe locul fostei piramide de lemn să fie amplasate mai multe mese de șah.
Totodată, Asociația a aflat că, în prezent, este în desfășurare un demers pentru asigurarea unui serviciu de pază în Parcul Izvor.
De asemenea, ALPAB are în plan să planteze noi arbori în Parcul Izvor, pe lângă îngrijirea celor existenți.
Apreciem deschiderea manifestată de conducerea ALPAB față de grupurile civice și societatea civilă și afirmăm, la rândul nostru, susținerea pentru acțiuni care să conserve și să protejeze acest loc de natură, pentru beneficiile pe care un spațiu verde de calitate le aduce într-un oraș poluat.
Suntem recunoscători pentru eforturile doamnelor care se ocupă cu curățenia și îngrijirea parcului. Știm că unele lucrează de mulți ani aici, cunosc trecutul fiecărei zone, cu bune și cu rele, am putea spune că au văzut arborii crescând. Mulțumim!, a conchis Grupul de Inițiativă Civică Parcul Izvor.