Dacă am face un concurs cu cele mai triste imagini de pe anul 2024, atunci comparația dintre zona de est din Parcul IOR de acum 5 ani și felul în care arată acum ar avea cu siguranță șanse serioase să câștige. Din păcate, bucata retrocedată a parcului a fost în acest an unul dintre cele mai discutate subiecte, spunem din păcate deoarece aceste 12 hectare care au fost defrișate în mod continuu și ziua și noaptea, iar incendiile s-au ținut lanț în lunile de vară.
De la o adevărată pădure verde superbă la un câmp trist și pârjolit de vreme. Așa arată comparația cruntă între modul în care arăta bucata retrocedată din Parcul IOR în 2019 versus modul în care arată acum. Defrișările repetate din acest weekend, care s-au întețit cu cât ne apropiem de finalul anului au dus, literalmente, la tăierea a orice avea rădăcini și crengi și se afla pe cele 12 hectare de pământ retrocedate în anul 2005 în urma unui proces contestat de autorități de autoritățile municipale și de activiștii de mediu.
Indiferent că vorbim despre tufe, arbori în toată regula precum platanii seculari sau chiar viețuitoare care populau acest colț verde din oraș, pare că nimic nu a fost luat în seamă de cei care demarează aceste defrișări ce s-au întețit serios în toamna acestui an și s-au menținut în mod regulat până când s-a ajuns în situația din poza de mai jos când… nu prea mai are ce să fie pus la pământ cu drujba.
În atenția locuitorilor din zonă dar mai ales a activiștilor de mediu au intrat îndeosebi și desele incendii de vegetație care au avut loc în această vară, care au ținut timp de două-trei luni pompierii și locuitorii în alertă, deoarece apăreau când te așteptai mai puțin imagini pe Facebook cu titlul „iar arde Parcul IOR…”.
Apare totuși o întrebare: ce se va întâmpla dacă instanța va decide că retrocedarea din anul 2005 a fost realizată defectuos?