ȘTIRI

Parcul Herăstrău s-a extins. Încă 7,5 hectare de spațiu verde, la dispoziția bucureștenilor

Consiliul General al Municipiului București a aprobat, marți, trecerea în domeniul public al municipiului București a 7,5 hectare de spațiu verde, situat pe Șoseaua Nordului nr.7-9. Terenul se află pe malul Lacul Herăstrău și a făcut parte din parc încă din 1912 când prin Legea 2412, terenurile ce înconjoară lacul au fost expropriate și amenajate în vederea realizării Parcului Național, actualmente Parcul Herăstrău. 

În 1999 însă, Ministerul Tineretului și Sportului, condus la acea vreme de Crin Antonescu, a emis un certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului în favoarea SC Biroul de Turism si Tranzactii SA (SC BTT SA). Ulterior, BTT a vândut terenul către Domino 94 Impex (62.722,44 mp) și SC NIK IMPEX SRL (diferența până la 7 ha). Acţionarii firmei Domino 94 Impex SRL , care a primit cea mai mare parte a terenului de pe malul lacului Herăstrău, sunt: Ion Petre (5%), Olimpia Ulrich (45%) şi Mihaela Carmen Finiş (50%). Carmen este soţia lui Bartolomeu Finiş, controversat om de afaceri, apropiat al lui Dorin Cocoş şi Alexandru Bittner. 

Pe o mică parte din terenul de 7 hectare ce a fost înstrăinat de Guvern funcționa și secția de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studenţesc. În 2006, reprezentantul acesteia, Liviu Doară, a început în instanță lupta pentru anularea certificatului de proprietate și a contractului de vânzare-cumpărare și revenirea celor 7 hectare de spațiu verde în domeniul public. A fost prima și singura contestare a modului abuziv în care o parte din Parcul Herăstrău a ajuns proprietate privată. Deși terenul aparținuse Primăriei Capitalei, municipalitatea s-a implicat în acest caz abia în 2009, în calitate de intervenient accesoriu în procesul intentat de Liviu Doară. 

După 9 ani de luptă, pe 12 mai 2015, Liviu Doară a câștigat. Curtea de Apel București a constatat nulitatea absolută a Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului emis de Ministerul Tineretului și Sportului. Terenul revine astfel în domeniul public al municipiului București. 

Istoric


Soarta celor 7 hectare din Parcul Herăstrău a fost schimbată în 1999 când Ministerul Tineretului si Sportului, condus la acea vreme de Crin Antonescu, a emis in favoarea SC Biroul de Turism si Tranzactii SA (SC BTT SA) un certificat de atestare a dreptului de proprietate (Seria M 15, nr.0053) pentru terenul în suprafață de 69982,40 mp situat pe Soseaua Nordului nr.7-9, sector 1, în incinta Parcului Herastrau.

Certificatul a fost emis ilegal, susține Liviu Doară, ministerul încălcând două condiții esențiale. „Pentru a se putea emite Certificat de atestare a dreptului de proprietate asupra celor 7 ha trebuiau respectate cumulativ 2 condiții impuse de HG nr.834/1991 și anume: terenul să se afle în patrimoniul societății comerciale la data înființării și să nu aparțină domeniului public. Niciuna din condiții nu a fost respectată. În Raportul de Evaluare a obiectivului BTT-HERASTRĂU, întocmit de Autoritatea Națională pentru Turism, raport care prezintă situația patrimoniului la 31.10.1999, se arată că cele 7 ha aparțin domeniului public al Municipiului București, administrat de Primăria Municipiului București și dat în folosință către BTT”, a declarat pentru B365.ro, Liviu Doară.

Mai mult, MTS nu putea emite certificate de atestare a dreptului de proprietate în favoarea BTT. Direcția de Patrimoniu a Ministerului Tineretului și Sportului specifică clar într-un referat întocmit la 15 martie 2000 că „acest minister nu reprezinta minister de resort pentru SC BTT SA si in consecinta nu poate emite certificate de atestare a dreptului de proprietate asupra terenurilor in favoarea acestei societati”. Potrivit aceluiași raport, ministerul nu a cunoscut si nu cunoaste patrimoniul societatii, precum si situatia juridica a terenurilor pentru care se cer certificate de atestare a dreptului de proprietate privata.

BTT a devenit proprietar al celor 7 hectare de teren pe 22 decembrie 1999. Cu toate acestea, cu două luni înainte, pe 23 septembrie 1999 încheia deja un contract de asociere în participațiune cu Domino 94 Impex în vederea dezvoltării unui program de investiții și a exploatării în comun a activelor Bazei BTT Tenis Club Herăstrău. Conform contractului, BTT venea cu activele-clădiri și cu terenul aferent acestora, iar Domino 94 Impex contribuia cu suma de 100.000 de dolari.

La scurt timp de la încheierea contractului de asociere în participațiune, SC Domino 94 Impex SRL dă în judecată BTT și solicită Judecatoriei Sectorului 1 să oblige BTT să-i vândă activul deținut în baza Contractului de asociere. Procesul se derulează în mare viteză. La primul termen al procesului, SC BTT SA nu se prezintă, iar Judecătoria Sectorului 1 dă câștig de cauză SC Domino 94 Impex SRL. SC BTT SA nu atacă sentința, iar aceasta rămâne definitivă și irevocabilă prin neapelare.

Prin sentința civilă nr. 11137/12.06.2000 a Judecatoriei Sector 1, BTT a fost obligată să vândă în rate, la pretul de 5.285.932.000 lei, activul deținut prin contractul de asociere. Prețul a fost stabilit în urma unui raport întocmit de Autoritatea Națională pentru Turism. În același raport se precizează referitor la situatia juridica a terenului, că „terenul aferent bazei de sport si agrement BTT Herastrau este domeniu public administrat de Primaria Municipiului Bucuresti. SC BTT SA a preluat in mod gratuit, pe o perioada nedeterminata”.

Instanța a obligat BTT să vanda doar activele – clădiri din contractul de asociere nu și terenul aferent acestora. Cu toate acestea, prin contractul de vânzare-cumpărare din 20 iulie 2000, SC BTT SA s-a obligat sa îi vândă Domino 94 Impex si terenul aferent activelor dupa efectuarea unei expertize care sa stabileasca valoarea terenului. Ulterior, pe 28 iulie 2003 a fost încheiat contractul de vanzare – cumparare prin care terenul de de 62.722, 44 mp, situat Soseaua Nordului 7-9 , sector 1 ajunge la Domino 94 Impex.

Secţia de Yachting a Clubului Sportiv Sportul Studenţesc a cerut în instanță anularea contractului de vânzare-cumpărare, dar și a certificatului de atestare a dreptului de proprietate. Procesul a fost intentat în ianuarie 2006 însă nici acum nu s-a încheiat, dosarul aflându-se la Curtea de Apel în faza de atac al recursului, recurs declarat de clubul de Yachting.

Din 2009, clubului de Yachting i s-a alăturat în proces și Primăria Capitalei, aceasta dobândind calitatea de intervenient accesoriu. Pe terenul respectiv a funcționat ilegal clubul Le Gaga, desființat, de altfel, în urma unei decizii judecătorești obținute de Primăria Capitalei, în 2011.

În 2012, magistraţii de la Tribunalul Bucureşti au decis să numească trei experţi tehnici judiciari, care să constate dacă terenul se află sau nu în Parcul Herăstrău. Deşi terenul se află chiar pe malul de nord al lacului Herăstrău, experţii au concluzionat că în 1999 când a fost emis certificatul de proprietate „terenul nu făcea parte din Parcul Herăstrău ci era învecinat cu acesta, fiind proprietatea BTT SA”. Asta deși un raport din 2000 preciza că terenul este domeniu PUBLIC administrat de Primaria Municipiului Bucuresti, preluat in mod gratuit de BTT, pe o perioada nedeterminata.

Pe 12 mai 2015, Curtea de Apel București a constatat nulitatea absolută a Certificatului de atestare a dreptului de proprietate asupra terenului emis de Ministerul Tineretului și Sportului. Decizia este definitivă și irevocabilă. 

 


Recomandarile noastre


Parteneri

Back to top button