ȘTIRI

Parcul Grădina Icoanei, reamenajat cu vegetaţie sempervirescentă. CINE va realiza lucrările

„Proiectul presupune revitalizarea sitului istoric în concordanță cu cerințele actuale la nivel de amenajări spații verzi prin: realizare instalații electrice; realizare instalație de irigat; montarea de mobilier urban; reamenajarea aleilor cu nisip. Prin acest proiect se urmărește crearea unor spații optim rezolvate funcțional și estetic, cu impact pozitiv deosebit asupra mediului natural și social. Prin amenajarea complexă se va realiza ridicarea calității spațiilor verzi, creșterea gradului de dotare a zonei, mărirea confortului urban și îmbunătățirea calității mediului”, se arată în anunțul de atribuire a achiziției publice postat în sistemul electronic de achiziții publice.

Concret, proiectul propune reamenajarea aleilor cu pavaj antichizat antica, galben cochilifer, modernizarea țarcurilor de câini, modernizarea fântânii arteziene din parc și montarea unei fântâni noi. În memoriul justificativ se arată că se dorește plantarea a 14 arbuști rășinoși, 64 arbuști foioși, 681 plante perene, 3208 mp gazon, 1154 ml de borduri, 64 bănci de odihnă, 15 stâlpi de iluminat, 35 coșuri de gunoi și 2.900 mp de pavaj.

Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor a fost atribuit pe 31 decembrie 2019 firmei GARDEN CENTER GRUP, valoarea acestuia fiind de 2.736.148 lei.

Parcul Grădina Icoanei, reamenajat cu vegetaţie sempervirescentă. Va fi utilizat şi ziua şi noaptea

Potrivit hotărârii de Consiliu Local Sector 2, când a fost aprobat în vara anului trecut, proiectul de amenajare prevedea ca noul parc Grădina Icoanei să poată fi utilizat atât pe perioada zilei, cât şi a nopţii. 

„Realizarea acestui obiectiv se înscrie în linia generală aplicată de Administraţia Domeniului Public Sector 2 privind dezvoltarea şi conservarea zonelor verzi, reabilitarea şi amenajarea de locuri de joacă pentru copii, în cadrul obiectivului general de creştere a calităţii vieţii, protejării sănătăţii populaţiei şi crearea premizelor necesare dezvoltării socio-culturale. Funcţionarea parcului se doreşte continuă, atât ziua cât şi noaptea, inclusiv datorită sistemului de iluminat, precum şi în toate anotimpurile. Specificul ludic al parcului va răspunde caracteristicilor existente ale sitului”, se specifică în documentaţia aprobată de Consiliul Local Sector 2 privind reamenajarea Parcului Grădina Icoanei. 

Practic, în cadrul lucrărilor de reamenajare ale Parcului Grădina Icoanei se vor avea în vedere următoarele:

– instalarea unui loc de joacă pentru copii, cuprinzând complex de joacă multifuncţional, leagăne, rotativă, balansoare, jucării pe arc, piramide de căţărare

– schimbarea mobilierului urban cu bănci din lemn pe structură metalică şi coşuri de gunoi care să se potrivească cu stilul clasic al parcului

– noi stâlpi cu corpuri de iluminat tip LED, iluminatul parcului completând funcţionalitatea şi permiţând utilizarea parcului 24/24

– dotarea cu toalete publice

– zonele verzi plantate cu arbuşti şi vegetaţie sempervirescentă (cu frunze veşnic verzi)

– montarea de sistem de irigaţie prin picurare

– plantarea de arbuşti din specii de foioşi şi răşinoşi

– gazonarea cu gazon rulou. 

Povestea Parcului Grădina Icoanei

În secolul al XVIII-lea, pe locul actualului parc se afla o baltă, care se numea „a Bulindroiului”, iar de la jumătatea secolului al XVIII-lea, era cunoscută ca „Balta de la Icoana”, conform wikipedia.org. 

Din această baltă, izvora un pârâu denumit „Bucureștioara” sau „Bucureștianca”. Între 1832 și 1846 s-a lucrat la astuparea pârâului, iar în 1870 a fost asanată și balta. În 1872, Primăria a încheiat un contract cu Anton Westelly pentru amenajarea unei grădini pe „Maidanul Icoanei”, parc inaugurat în 1873. Grădina Icoanei este înscrisă în lista monumentelor istorice din sectorul 2, la adresa Piața Cantacuzino Gh. f.n. sector 2. La intrarea în parc se găsește Monumentul lui G. C. Cantacuzino, om politic liberal, fost ministru de finanțe și director al ziarului Voința Națională, realizat de sculptorul Ernest Henri Dubois (1863 – 1931) în 1904, înscris în lista monumentelor istorice din sectorul 2. 


Recomandarile noastre

Parteneri

Back to top button