Lucrările la Foișorul din Parcul Cișmigiu se apropie de final, a anunțat viceprimarul Capitalei, Horia Tomescu.
Criticat și amendat pentru aspect, Parcul Cișmigiu are parte, într-un final, de lucrări de întreținere, unele abia comunicate de municipalitate.
În timp ce Podul Mare, cu bucăți lipsă de balustradă, a intrat în reparații capitale de mai puțin de o lună, în mijlocul parcului istoric, Foișorul, de unde pe vremuri răsuna muzică de fanfară a fost refăcut de ALPAB (Administrația Lacuri Parcuri și Agrement București, aflată în subordinea Primăriei Municipiului București), iar lucrările se află la final.
Viceprimarul Horia Tomescu (USR), reponsabil cu parcurile și spitalele din administrarea Bucureștiului, a declarat că s-au înlocuit scândura de la pardoseală, șipcile de la balustrade și tabla de pe acoperiș. De asemenea, soclul din beton a fost tencuit și vopsit, iar scările de acces din beton au fost reparate.
„S-a spălat, șmirgheluit și vopsit acoperișul și toată structura de lemn a fost șlefuită și vopsită. Tabla a fost spălată sub presiune și vopsită cu grund gri, iar grinzile au fost smirgheluite și vopsite cu vopsea neagră. ”, a menționat viceprimarul Capitalei.
Foișorul, denumit la înființarea parcului „Pavilionul de muzică”, are o formă de decagon, fiecare din cele zece laturi fiind mărginită de căte un stâlp din fontă, cu secțiune pătrată, prevăzut cu un bulb profilat la partea superioară care asigură asamblarea cu grinzile.
Potrivit descrierii, grinzile din platbande metalice, îmbinate cu nituri, au o formă curbată, sunt dispuse radial și sunt fixate în centru de un stâlp. Construcția are o bază poligonală din beton cu pardoseală din dale prefabricate, iar perimetral are o balustradă de lemn fixată între stâlpi.
Se pare că Foișorul înglobează structura ”Pavilionului de muzică” din 1855, refăcut cu structură metalică în 1886, reparat ulterior în 1899 și denumit în 1929 ”Pavilionul de ape minerale”.
Reabilitarea Podului Mare din Cișmigiu a început în 4 august, iar lucrările vor dura opt luni. Podului Mare din Cișmigiu, care asigură traversarea pietonală a lacului Cișmigiu, cu o vechime de peste 100 de ani (a fost construit în perioada 1913- 1914), nu a fost niciodată reabilitat.
În primăvara, în parcul Cișmigiu au fost înlocuite pergolele de pe alei, porțile de lemn care susțin plantele agățătoare.
În iulie, compania Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti (ALPAB) din subordinea municipalității a fost amendată cu 44.000 de lei pentru mizeria din Parcul Cișmigiu. Amenzile au fost date de Prefectura capitalei după ce recent prefectul a mers în control în Cismigiu, spunând că „nu poţi să mergi prin el fără să nu ai un moment de disconfort cel puţin”.
Îți mai recomandăm și: