Parcul Cișmigiu, cândva grădina aristocraților, azi deseori casă pentru oamenii străzii. Dor de aerul vienez pierdut pe aleile celui mai vechi parc din București

11 ian. 2023
508 Afișari
Parcul Cișmigiu, cândva grădina aristocraților, azi deseori casă pentru oamenii străzii. Dor de aerul vienez pierdut pe aleile celui mai vechi parc din București
Parcul Cișmigiu, grădina aristocraților de demult, azi devenit casă pentru oamenii străzii. De ce nu se mai resimte aerul vienez pe aleile celui mai vechi parc din București? Sursa foto: B365.ro

Parcul Cișmigiu și-a pierdut aerul vienez de-a lungul secolelor și a devenit un simplu spațiu în care oamenii din împrejurimi își plimbă câinii.

Istoria Parcului Cișmigiu se întinde de-a lungul a două secole, fiind cel mai vechi dintre numeroasele parcuri publice din București, după relatările istoricilor. Luând la pas aleile într-o zi de iarnă ploioasă, atmosfera te cufundă într-o stare deprimantă care te face să te gândești la orice altceva în afară de somptuozitatea care atrăgea personalitățile din societatea înaltă a vechiului București.

Astăzi, parcul găzduiește vecini ai acestuia care ies la plimbare alături de patrupezii lor, părinți care își încurajează copiii să descopere natura și să se joace în locurile special amenajate pentru aceștia și oameni în vârstă care ies la o șuetă sau la o partidă de șah. La o primă vedere, lucrurile par în ordine, dacă ești atent la conversația cu persoana de lângă tine sau pierdut printre gânduri, ascultând muzică în căști. Cu toate acestea, dacă ai un ochi critic bine format, observi că parcul nu-ți mai oferă nimic din ce au vrut strămoșii noștrii să scoată în evidență – istorie, eleganță, bogăție, suspine de uimire, cultură , ci doar monumente istorice vandalizate, gunoi aruncat de-a valma și dezintegrarea spiritului civic.

5 motive pentru care Parcul Cișmigiu și-a pierdut farmecul

Într-o notă mai pesimistă, călcând pe urmele sutelor de vizitatori ai parcului, am reușit să observ nereguli care schimbă percepția oricărei persoane care îi calcă pragul, chiar începând cu „pragul” – intrarea în Cișmigiu.

Ceasul suflat cu aur cumpărat de Administrația Parcurilor din Capitală are rolul de a crea confuzie, acesta stricându-se la scurt timp după ce a fost amplasat. În 2021, Primăria Capitalei a reparat ceasul, dar acum, la începutul anului 2023, acesta nu funcționează.

Autoritățile nu au luat măsuri pentru a rezolva problema, dar nici pentru a soluționa și celelate nereguli care sunt la tot pasul. Printre aceste probleme se află și aleile care au ajuns să fie peticite sau ignorate cu desăvârșire de către autorități. Acestea oferă un aspect neglijent spațiului în care multe persoane își doresc să se relaxeze, să-și scoată rolele, trotinetele, bicicletele la o plimbare.

Aleile din Parcul Cișmigiu sunt peticite.
Aleile din Parcul Cișmigiu sunt peticite. Sursa foto: B365.ro

Continuând seria de probleme care transformă minunatul design al parcului într-o grădină părăsită, artiști pasionați de graffitti s-au simțit îndreptățiți să încerce să ofere parcului o notă personală. Din acest motiv, orice zid care ar fi trebuit să fie gol, s-a transformat într-un loc potrivit pentru a încerca tuburi de spray colorat, în urma lor lăsând diferite mesaje, unele chiar obscene, altele chiar de neînțeles. Ce a vrut să zică autorul, până la urmă?

Sursa foto: B365.ro
Sursa foto: B365.ro
Zidurile din Parcul Cișmigiu sunt umplute de graffiti.
Zidurile din Parcul Cișmigiu sunt umplute de graffiti. Sursa foto: B365.ro

Dacă stăm să analizăm însemnătatea pe care societatea modernă i-a atribuit-o cuvântului „parc”, ne gândim aproape automat la locuri de joacă amenajate special pentru copii. Starea deplorabilă în care au ajuns să arate cele două astfel de locuri care se află în Parcul Cișmigiu ne face să ne punem semne de întrebare față de felul în care autoritățile se gândesc la siguranța celor mici. Scuze și păreri de rău sunt din abundență când vine vorba de reabilitarea spațiilor de joacă, astfel că cei mici nu se pot bucura în totalitate de noi aventuri printre leagăne și tobogane din cauza stricăciunilor și pericolelor care îi pot întâmpina.

Unul dintre cele două locuri de joacă din Grădina Cișmigiu.
Unul dintre cele două locuri de joacă din Grădina Cișmigiu. Sursa foto: B365.ro

Ne ținem de nas și trecem mai departe

Lăsând la o parte partea vizuală a terenului, ne putem ține cu mâna de nas atunci când trecem pe lângă locuri mai retrase sau acoperite. Mirosul insuportabil te face să fugi cât vezi cu ochii și să nu mai vrei să treci printr-o astfel de experiență din nou. Poate dacă ai norocul (sau ghinionul) să fii răcit, te poți plimba liniștit, mai ales în zona Cetății, fără ca nasul să fugă câțiva metri de lângă tine.

Vizitatorii vin și pleacă, dar ce se întâmplă cu cei care rămân… în permanență? Da, mă refer la oamenii străzii care și-au găsit adăpost pe băncile parcului, acoperiș fiindu-le coroanele copacilor. Prezența lor provoacă mila vizitatorilor, dar și disconfortul prezenței lor. Cu toate acestea, nimeni nu pare că ar vrea să-i ajute cu adevărat, astfel că își pierd veacul printre oamenii cărora le captează atenția sau care îi ignoră cu desăvârșire.

Aceste probleme care nu par a-și găsi soluții prea devreme, transformă Parcul Cișmigiu într-un loc insalubru, nesigur și care anihilează frumusețea culturală a arhitecturii.

Cookies