Parcul Bordei, din nou în pericol? Prefectul atacă două dispoziții de Primar General de restituire a terenului. Nicușor Dan anunța eşalonarea sumei datorate lui Constanda

10 iun. 2022
768 afișări
Parcul Bordei, din nou în pericol? Prefectul atacă două dispoziții de Primar General de restituire a terenului. Nicușor Dan anunța eşalonarea sumei datorate lui Constanda
FOTO Arhivă Agerpres: 2008-05-25 Parcul Bordei închis

Prefectul Municipiului Bucureşti a sesizat instanţa de judecată, solicitând anularea celor două dispoziţii prin care Primarul General al Capitalei a restituit Parcul Bordei unor persoane, anunţă instituţia, printr-un comunicat oficial emis vineri, 10 iunie. În urmă cu o săptămână, primarul Nicușor Dan anunța că datoria de 125 de milioane de euro va fi plătită eșalonat către omul de afaceri Costică Constanda. Actualul primar nu făcea referire la niciun teren restituit, cu atât mai puțin la Parcul Bordei.

Potrivit informațiilor Hotnews, ar fi vorba de dispoziții vechi de primar general, din 2003, din mandatul lui Traian Băsescu, pe care le-a atacat astăzi prefectul Toni Greblă.

În urmă cu 13 ani, în 2009, omul de afaceri Costică Constanda ceda Parcul Bordei Primăriei Capitalei, în schimbul promisiunii că în Consiliul General i se va aproba un PUZ care să-i permită să construiască blocuri de 5 etaje în Satul Francez. Cum Consiliul General nu a aprobat PUZ-ul, Constanda s-a adresat instanței și a câștigat despăgubiri de 115 milioane de euro, la cursul de la vremea respectivă, plus penalități, datorie care s-a perpetuat până în prezent. Situația încearca să o stingă, în prezent, Nicușor Dan pentru a nu mai fi blocate conturile Primăriei Generale.

Ce cere astăzi prefectul Capitalei, Toni Greblă

Urmare exercitării controlului de legalitate, Prefectura Capitalei anunță vineri, 10 iunie, că prefectul Toni Greblă a sesizat Tribunalul Bucureşti, solicitând anularea a două dispoziţii prin care Primarul General al Capitalei a reconstituit dreptul de proprietate unor persoane pe terenul din Parcul Bordei.

„Motivul principal, pentru care a solicitat anularea dispoziţiilor, este acela că terenul restituit a fost expropriat prin Decret Regal, încă din 1935, în favoarea Municipiului Bucureşti, în scop de utilitate publică, pentru amenajarea râului Colentina şi construirea salbei de lacuri pe acest curs de apă, mai precizează prefectul Capitalei.”, se mai arată în comunicatul Prefecturii Capitalei, care se încheie sec, fără să conțină precizări despre momentul când au fost semnate dispozițiile.

Nicușor Dan anunța un acord care prevedea eșalonarea sumei datorate familiei Constanda, nu restituire de terenuri

Primarul general al Capitalei Nicuşor Dan a anunţat, pe 3 iunie, că a semnat, în numele PMB, un acord cu familia Constanda pentru a rezolva problema datoriei de circa 125 de milioane de euro pe care municipalitatea o are, conform deciziei judecătoreşti definitive din anii trecuţi.

„În numele Primăriei Capitalei, am semnat un acord cu familia Constanda pentru a rezolva problema datoriei de circa 125 de milioane de euro pe care municipalitatea o are, conform deciziei judecătoreşti definitive din anii trecuţi. Acordul prevede eşalonarea sumei datorate pe o perioadă de 50 de luni, cu plăţi lunare până la stingerea întregii datorii. Foarte importantă este prevederea conform căreia conturile Primăriei Generale nu vor mai putea fi blocate sub nicio formă pe perioada derulării acordului. Acesta este punctul final al negocierilor purtate de mai bine de un an de zile, în care un rol important l-a avut şi Comisia Constanda din primărie, cea care a avut mai multe întâlniri dedicate găsirii de soluţii la această problemă (atât întâlniri interne, cât şi cu familia ori avocaţii familiei Constanda)”, a scris Nicuşor Dan pe Facebook.

Primăria Capitalei analiza anterior și posibilitatea de a-i da lui Constanda terenuri pentru a scăpa de datorii

Anterior informării cu privire la eșalonare, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, Nicușor Dan spunea că Primăria Capitalei analiza și posibilitatea să-i dea lui Costică Constanda câteva terenuri pe care le deține orașul, pentru a acoperi o parte din datoria pe care instituția o are către acesta.

Istoricul afacerii Constanda și pericolul de a pierde Parcul Bordei

„Afacerea Constanda” a început în anul 2003, atunci când Costică Constanda a cumpărat peste 3 hectare de teren la marginea parcului Herăstrău de la o persoană care le obţinuse după ce cumpărase, la rândul lui, drepturi litigioase, face un istoric al cazului publicația Adevărul.

Primăria Capitalei construise însă deja acolo vile de lux şi denumise cartierul „Satul Francez”, iar, în aceste condiţii, Primăria Generală de atunci i-au oferit lui Costanda Parcul Bordei, aflat în apropiere, într-o zonă la fel de scumpă.

Omul de afaceri intenţiona să construiască în parc blocuri, însă Consiliul General al Municipiului Bucureşti nu a aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru a permite ridicarea unor imobile.

Pentru că Planul nu a mai fost elaborat, Constanda s-a adresat instanţei care i-a dat dreptate şi a decis în anul 2011 ca omul de afaceri Costică Constanda să fie despăgubit.

Sentinţa a fost contestată, iar Curtea de Apel Bucureşti a decis, în anul 2014, că Primăria Capitalei va trebui să plătească peste 115 milioane euro familiei Constanda.

Sentinţa a rămas definitivă în anul 2020, prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar în iunie 2022, primarul actual Nicușor Dan a anunțat că a ajuns la un acord pentru a stinge acest litigiu aproape istoric al Bucureștiului.

Îți recomandăm și:

 

 

Cookies